Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pari nuorta [Lygaeidae, Carpocoris purpureipennis]

Moi, kuvattu eilen Pyhärannassa, ekasta en saanut “pokkarillan” tämän parempaa kuvaa kun liikkui koko ajan, ehkä heimotasolle vois saada? toinen varmaan näitä peruslajeja mut en saanut oikein mitään sopimaan.P8200617P8200631
T:Jyri

Jälkimmäinen ainakin on Carpocoris purpureipennis, kuparilude, viimeisen asteen nymfi.

Ylemmän heimo on Lygaeidae. Suunnilleen takaruumiin keskikohdan yli kulkee kellanruskea raita jolloin laji voisi olla metsäruutulude. Tämä ei ole määritys. Millaisesta paikasta löysit sen. Kuvan alusta on kai sinun laittamasi.
Mukana voisi pitää pari, kolme pientä purkkia joihin nämä on kättä apuna käyttäen helppo pyydystää. Yöksi jääkaappiin ja seuraavana päivänä ovat ainakin jonkin aikaa melko rauhallisia. Tai jos sattuu kuolemaan, niin silloinpa siitä saa hyvän kuvan. Kasvatuskin aikuiseksi on helppoa ja nopeaa. Jos kiinnostaa niin kerron tavasta lisää.
Tapio

Kiitos molemmille, purkki on nykyään matkassa mut tätä en ottanut kiinni,mun kameralla rupee tämän koko luokan otukset olemaan aika hankalia, vaikka olisivat paikallaankin, paikka lievästi paahteinen juuri harvennetun mäntymetsän keskellä oleva maatilan koneiden ja puutavaran säilytysalue, alusta on erään paikalla olevan vajan ulkoseinä, taitaa olla jotain paksumpaa suodatinkangasta, kasvatus kiinnostaa kyllä , monennäköistä purkkia nytkin pihalla.
T:Jyri

Kasvatuksesta:
Käytän n. 0,5 - 1 l lasipurkkia tai kirkasta muovirasiaa. Lasipurkin kansi on helpompi avata. Lude purkkiin ja mukaan vähän sen ravintokasvia, ettei kuole nälkään ja purkissa säilyy sopiva kosteus. Eli jos kyseessä olisi metsäruutulude, niin pätkä kanervaa mukaan. Uusiminen tarvittaessa.
Pentatomidae:n (joita olen eniten kasvatellut) kanssa vaikkapa löydetyltä kasvilta lehti tai pari kosteuden säilyttämiseksi. Kosteutta ei saa olla niin paljon, että vettä alkaa tiivistymään astian kylkeen. Jostain jonkin kokoinen tai pari (jos on nirso ruualle) toukkaa. Yhdellä toukalla näyttäisi elävän yhden nymfivaiheen. Lopettaa syömisen päivää tai kahta ennen nahan luontia. Elävää ravintoa täytyy olla koko ajan saatavilla. Pystyy kyllä paastoamaankin muutaman päivän.
Pikkiriikkisestä nymfistä aikuiseksi luteeksi kului aikaa 2 - 3 viikkoa. Näin olen onnistunut.
Tapio

1 tykkäys

Suurkiitokset, täytyypi kokeilla, tän hetkiset kasvatukset (perhosia) osittain epäonnistuneet ilm. juuri liian suuren kosteuden takia, käykö niille myös ehkä välillä helpommin löytyvät lehtipistiäistoukat joita usein myös enemmän samassa paikassa, Pentatomidaesta tuli mieleen että härkäluteita näkynyt selvästi tavallista enemmän ainakin omalla retkelyalueellani.
T:Jyri

Kyllä niille kelpaa kaikenlaiset toukat.
Tapio