Pari suurta petokärpästä (Machimus setibarbus & Neoitamus socius)

Nämä Asiliit ovat kesältä jääneet kummittelemaan. Lajeissa on liikaa yhtäläisyyksiä ja liian vähän määritystaitoa :sweat_smile: Kuvauspaikka on Hanko ja ajankohta kesäkuu. Ensimmäinen yökköstä syövä on hyvin suuri laji. Ei nyt ihan Laphria-tasoa mutta lähellä ollaan. Tähän ehdotan lajia Machimus setibarbis vailla mitään järkeviä perusteluja. Toiseen pienempään ehdotan joko Neoitamus socius tai Tolmerus atricapillus. Onkohan kummallakin keltaiset sääret nettikuvien perusteella? Noita genitaaleja en ole oppinut katsomaan. Moniko ehdotuksistani mahtoi mennä väärin?

Samaa mieltä ykkösestä; hyvin haettu Machimus setibarbus, joka eroaa esim. Tolmerus atricapilluksesta kokomustista jaloistaan.

Toinen on vähän hankalampi Neoitamus-naaras, jonka erottaa suvusta Tolmerus mm. todella pitkästä munanasettimestaan. Lajivaihtoehtoja ovat cyanurus/cothurnatus/socius, joista socius on selvästi yleisin. Eroa on mm. 7. sterniitin pölyttyneisyydessä ja siiven mikrokarvoituksessa.

@DipteraJere on määrittänyt Neoitamus-yksilöitä myös jalkojen väristä, ja sillä tuntomerkillä tämä olisi lähinnä N. socius (muiden sääret ovat selvästi keltaisemmat). Hän korjannee, jos on tarvetta. :slight_smile:

Karkeasti yleistäen näiden genitaalierot menevät kuten muillakin ryhmillä: suippeneva, tikarimainen rakenne on naaraiden tuntomerkki ja laajeneva rakenne on koiraiden tuntomerkki.

1 Like

Moi & Hyvää 2020:ta :slight_smile:

Harry sanoi kaiken oleellisen. Jälkimmäisen veikkaan minäkin olevan N. socius.

1 Like