Pari vaaksiaista [2 x Tipula scripta ja Tipula fulvipennis]

Vaaksiaiset ovat minulle aina yhtä vaikeita… Ensimmäisen kuvasin toissapäivänä ulkona, mutta toinen oli tullut sisälle ja oli jo huonokuntoinen. Sen verran ymmärrän, että kyseessä on naaras ja koiras, mutta onkohan kyseessä sama laji? Mikä se mahtaisi olla? Aika saman kokoisia olivat eli noin 15 mm paikkeilla.
Joensuun Kiihtelysvaara 23. ja 24.7.2019

Nostan nämä vaaksiaiset viiden päivän takaa ylös, sillä tänään kuvasin taas yhden uuden. Tälle ehdotan nimeksi kangasjortikka (Tipula fulvipennis) naaras. Perustelen sitä siiven keskellä olevalla tummalla pisteellä. Tämä oli selkeästi isompi kuin nuo aiemmat vaaksiaiset. Siiven pituus noin 20 mm.Joensuun Kiihtelysvaara 29.7.2019

Ylemmät näyttää lainekunttakirsikkäiltä (naaras ja koiras) (Tipula scripta). Alin tosiaan T.fulvipennis. T.fulvipennis naaras kamppailee Suomen isoimman vaaksiaisen tittelistä T.maxima kanssa. Itselläni suurin on ollut T.fulvipennis.

Kiva, kun huomasit tämän, Esko. Kiitokset sinulle vahvistuksesta ja määrityksestä. Tuo T. fulvipennis oli tosiaankin huomiotaherättävän komea yksilö - ja vieläpä poseerasi rauhallisesti ja tarpeeksi pitkään. :wink: Scriptat minua yhä jotenkin hämäävät, sillä niitä tapaan ympäristössäni selvästi eniten, mutta koko ja väritys vaihtelee aika paljon. Suurin kuvaamani, jonka myös mittasin paikan päällä, oli “kuonosta hännän päähän” 28 mm. Siipiä en tullut mitanneeksi erikseen, mutta kyllä sekin tosi kookkaalta näytti.