Pieni hoikka pistiäinen [sorjoampiaislaji Symmorphus sp.]

Tämäkin on jäänyt nimettömäksi kuvien ruuhkassa… Saisikohan tälle tunnistuksen?


Joensuun Kiihtelysvaara 6.7.2018

Mahtaakohan olla sama mikä ao. kuvassa? Ainakin kovasti samaa näköä mutta oma kuvani on valitettavan huono.

Kiinnostaisi myös tietää mikä pistiäinen on kyseessä. Ulkorakennuksen katon laudoituksessa on pieniä reikiä jossa nämä pesivät tms. En tiedä voivatko reikiä tehdä, mutta ainakin pukkaavat rei’istä hienoa sahanpurua.

Minulla on muutamia kuvia hyvin samanoloisista pistiäisistä jotka olen kirjannut erakkoampiaisiksi (Eumeninae).

En saanut tuolloin määritysapua ja taisin päätyä erakkoampiaisiin nettiä selailemalla.

Kiitos kumpaisellekin osallistumisesta! Ei kai tässä muu auta kuin jäädä taas odottelemaan, että Juho tekee visiitin foorumille. :wink: Selailin vähän noita Eumeninae’ita ja siltä vaikuttaa, että olet jäljillä, Henri. Pientä eroa huomaan esim. niskan keltaisessa osassa sekä jaloissa. Varmaan kuitenkin lähilajit.

Sekä Tertun että potin kuvissa on Symmorphus-suvun erakkoampiainen eli sorjoampiainen. Tertun kuvien yksilö on koiras. Todennäköisin laji on S. bifasciatus, mutta varmuudella lajia ei voine kuvista näärittää. (Jos yksilöillä on takaruumiissaan vain kaksi keltaista vyötä, on laji todennäköisesti S. allobrogus.)

Kiitos, Juho! Toisista samaan aikaan otetuista, epätarkoista kuvista näkyy paremmin se, että tällä tosiaankin on vain kaksi keltaista vyötä. Mutta merkitsen varmuuden vuoksi sp.:llä.