Pikkarainen sieni laholla koivulla [Ei voi määrittää]

Tällainen pieni sieni löytyi Keiteleeltä laholta koivulta noin 1,5 metrin korkeudelta. Sienen korkeus on noin 5 mm ja lakin halkaisija 1,5 mm. Mietin aluksi, että voiko tämä olla joku limasieni, koska jalka (tai perä) on litteä. Lakki on kuitenkin sienimäinen. Tämä oli ainut yksilö, joka löytyi. Tunnistaako joku tämän sienen?


Tälle taitaa olla aika mahdoton löytää nimeä, vaikka kiinnostavan näköinen. Pitäisi löytää runsas esiintymä, kuvata myös helttapuoli sekä kerätä runsas näyte jatkotutkimusta varten.

Kiitos vastauksesta. Löysin vain tämän yhden pienen sienen. Pitää tulevana vuotena tarkkailla löytyykö niitä enemmän. Laitan kuitenkin kuvan helttapuolesta.

Kuvassa on myös “ruskeita papuja” taustalla joista tulee mieleen heikkokuntoinen kanelinuoranen, Trichia contorta.

Näihin kuviin liittyvä pieni kuvaustekninen yksityiskohta. Onkohan kuva otettu salamavalolla?

Oletan näin, ja siitä seuraa se että tuossa alemmassa kuvassa ei näy helttapuolen yksityiskohtia. Ne olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä määrityksen kannalta.

Sienet kannattaisi aina kuvata ilman salamaa, mikäli mahdollista. Tällöin kuvan onnistumista auttaa jos on käytettävissä esimerkiksi jalusta ja pieni viive käyttäjän toiminnan ja kameran välissä. Puhelimella kuvatessa tämä ei tietenkään ole aina mahdollista, joten jos kasvupaikka on liian pimeä, sieni täytyy siirtää valoisampaan paikkaan riittävän informatiivisen kuvan saamiseksi.

Kuva on otettu puhelimen kameralla ja salamavalolla. Paikka oli varjoinen kuusimetsä ja ilman salamaa kuvat eivät onnistuneet.