Pistesilmäinen paarma? Atylotus sp. (Tuhkapaarma sp.)

Tällainen “paarma” oli peltoohdakkeella eilen, Kirkkonummella. Saakohan tästä lajia tai edes sukua irti.


https://diptera.info/photogallery.php?photo_id=3351

Suku on Atylotus, lajiin en ota kantaa.

Hei, tämä onkin jännempi tapaus. Näyttää Atylotus rusticus-naaraalta. Laji on selvästi taantunut ja uhanalainen! Pistäpä siis kuvat ja mahdollisimman tarkat löytötiedot Lajitietokeskukseen.

Millainen paikka on? Onko lähellä karjaa/laitumia? Entä virtaavaa vettä?

Paikka on kirkkonummi saltfjärdenin kosteikko. Vieressä kulkee leveä oja, joka johtaa merelle. Kosteikolla on 80 mustavalkoista lehmää hoitamassa maisemointia ja vielä 13 ylämaan karjaa.

Ängen tähän samaan ketjuun, toivottavasti ei haittaa. Nämä kuvat ovat epäonnistuneita, mutta jos näistä jotain saisi irti. Kuvattu 21.7.2019 Somerolla Häntälän notkoilla, eli laidunta ja virtaavaa vettä on. Kärpäsen silmät muistaakseni pisteiset/viiruiset, harmaanvihreät väriltään, huonosti näkyy kuvissa. Voisiko tämäkin olla Atylotus rusticus?


Minäkin tulen mukaan bileisiin. Voisiko tämäkin olla Atylotus? Järven rantaniitty. Vieressä hevostallit.

Näistä kuvista melko vaikeaa sanoa; paras tuntomerkki on reisien värissä ja jalkoja ei kuvissa näy.

Toisaalta Häntälän notkot on tämän lajin “locus classicus”, klassinen esiintymispaikka, ja siellä tätä paarmaa on paikoin jopa runsaasti. Muita Atylotus-lajeja ei kai Häntälästi ole saatukaan. Eli hyvin todennäköisesti kuvissa on A. rusticus.

1 Like

Tämä koiras on vähän hankalampi tapaus. Klassinen tuntomerkki Atylotus plebejus-lajiin verrattuna on takaruumiin alapuolen väri, joka ei näy kunnolla. Jää minulta varmistamatta ainakin tänään.

Juttelin Antti Haarron kanssa tästä puhelimitse ja hyvä niin; Antti huomautti että tällähän on tummat tuntosarvet ja juova silmässä. Ihan eri sukua siis:

Tabanus bromius, sanoi Antti.

1 Like