Pluteus granulatus

Laitan tämän Finbol-sekvenssitutkimuksen perusteella tekemäni pohdinnan nyt vaihteeksi tälle puolelle, enkä FB:hen. Finbol-tutkimuksissahan oli mukana myöskin suku Pluteus. Nostan tässä nyt esille kaksi Pluteus-näytettä joista tuli identtiset blastaustulokset. Toisen olin nimennyt Pluteus podospileus-nimellä ja se näyttää tältä:

Toisen taas jätin sukutasolle Pluteus sp., mutta epäilin että kyseessä olisi Pluteus ephebeus. Tämä jälkimmäinen näyte oli vanha (vuodelta 2012) ja tuo ephebeus-arvaus on peräisin muinaiselta kotihiiren polulta.

No, kumpikaan näistä määrityksistä ei ollut oikein. Varmistin aluksi sen että sekvenssit eivät kuitenkaan ihan identtiset olleet – mikäli näin olisi ollut asianlaita, olisi ollut aihetta epäillä virhettä jossain vaiheessa prosessia. Loppujen lopuksi kaksi näytettä erosivat vain yhdellä emäksellä: toisessa oli G, toisessa oli kaksoispiikki joka oli muuttunut ohjelmassa N:ksi. Epäilemättä kyse on samasta lajista.

Blastaustuloksissa tuli kärkeen nimi Pluteus granulatus, joka ei ole laji.fi:n nimistöä. MycoBankin mukaan Pluteus granulatus-lajin nykyinen nimi on Pluteus hiatulus. Samaten lajin Pluteus plautus nykyinen nimi olisi MycoBankissa Pluteus hiatulus.

Tätä lajiryhmää on tutkittu hiljattain tässä artikkelissa, ja myös Pluteus granulatus kuvataan siinä.

http://macroecointern.dk/pdf-reprints/Sevcikova_Mycotaxon_2020.pdf

Huomattakoon että Otto Miettisen keräys KR022013 Suomesta (nimellä Pluteus sp.) näyttäisi olevan tätä samaa lajia kuin omat havaintoni.

Ryhmä vaikuttaa haasteelliselta tutkittavalta morfologian perusteella, eivätkä ainakaan tämän artikkelin tekijät ota kantaa mille lajille Pluteus plautus-nimi kuuluu. Toki morfologiaakin on kuvattu. Pluteus granulatus-lajista sanotaan seuraavaa:

Pluteus granulatus Bresadola (1881: 10) was described as having a brown-reddish granulate pileus and a whitish, finely furfuraceous stipe with a yellowish furfuraceous base; the species was described as growing on coniferous wood, and that substrate may indeed be an important character for separating P. granulatus from other species in the P. plautus group.

Kuvan sienillä on kieltämättä hiukan punaruskehtava, jossain määrin jyväsmäisesti? halkeileva lakki ja kellertäviä värisävyjä jalassa. Kasvualustat ovat niin pitkälle lahonneita että on vaikea tietää onko se havu- vai lehtipuuta.

Sukupuun piirsin nyt siten että otin siihen mukaan plautus- ja semibulbosus-ryhmien näytteitä. Toki tuosta tutkimuksesta saisi vertailunäytteitä siihen vielä lisääkin.

1 tykkäys