Lähilammella käväisy venähtikin aika pitkäksi, kun jäin kuvaamaan näitä kauniinpunaisia korentoja. En juurikaan ole perehtynyt eri sudenkorentolajeihin, vaikka tällä foorumilla teidän muiden kuvia ihailenkin. Korentowikistä löysin iso- ja pikkulampikorennon. Olisivatkohan nämä jompaa kumpaa lajia? Mielestäni näiden kokonaispituus lähenteli 40 mm ja vaikutelma oli roteva. Olisivatkohan siis isolampikorentoja (Leucorrhinia rubicunda)? Vai joitain muita?
Siiven kylksuoni (costa) on tumma tyven ja siipisolmun välillä ja kellertävä siipisolmun ja siipitäplän välillä.
Takaruumiin 7. jaokkeen pituus on korkeintaan noin puolet jaokkeen pituudesta. Myös etusiipien tyvessä on pienehköt mustat alueet. Siipitäplät ovat melko tummat yleensä. Takaruumiin täplät ovat jaokkeissa 4-7 yleensä tummemmat kuin jaokkeen 7.täplä ja voivat jopa kadota korennon ikääntyessä.
Kaikki nämä ominaisuudet näkyvät kuvassasi, on siis pikkulampikorento, koiras (Leucorrhinia dubia).
On hyvin ykköskuvan näköinen. Pitäisin tätä kuitenkin isolampikorentokoiraana (Leucorrhinia rubicunda).
Tällä siipien kylkisuonet näyttävät kohtuullisen samanvärisiltä koko siiven pituudelta, siipitäplät ovat punaruskeat, 7. jaokkeen täplä on yli puolet jaokkeen pituudesta ja etusiipien tyven tumma alue on lähes olematon.
Aika haastava kuvakulma. Kuitenkin noiden siipien kylkisuonien kaksivärisyyden ja siipitäplien tummuuden pohjalta pitäisin tätä pikkulampikorentona.
Lajin tunnistuksen kannalta on tämäkin kuva varsin haastava.Lähinnä siipien kylkisuonien ja siipitäplien perusteella pitäisin tätä pariskuntaa isolampikorentoina.
Tässäpä tämä minun ehdotukseni lajeiksi. Olisi mielenkiintoista saada useampiakin kommentteja. No Laurihan näköjään jo ehtikin ehdotuksensa antaa,
-melliset kiitokset kaikille tasapuolisesti! Harrille erityiskiitos selventävistä teksteistä. Sitä minä vaan ihmettelen, miksi pitää olla erikseen pikku- ja iso-nimisiä, varsinkin kun näillä ei näytä kokoeroa olevan kuin olemattoman vähän. Ja pienet ovat muutkin erot… Onkohan eroa sitten DNA -tasolla…
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.