Punaristinen ristihämähäkki

Onko Suomessa ristihämähäkkilajia, jolla on punainen risti muuten tummassa ruumiissa? Olen nähny tällaisia 90 luvulla rämeellä Simossa verkoissa nuorissa männyissä.

Araneus sturmi, pikkuristikki?
Araniella displicata, kirjokurkukki?

pe 29. tammik. 2021 klo 21.55 Esa Huhta sivustolta LAJI.FI-foorumi <laji@discoursemail.com> kirjoitti:

Vielä: Metellina, aukokit?

la 30. tammik. 2021 klo 10.26 Markku A. Huttunen <markku.a.huttunen@gmail.com> kirjoitti:

mustaleski?

Tuskinpa sentään mikään mustaleskistä

ma 15. helmik. 2021 klo 20.06 Esa Huhta sivustolta LAJI.FI-foorumi <laji@discoursemail.com> kirjoitti:

Myös marmoristikki, Araneus marmoreus, voi olla kuvaillun värinen, sopii hyvin suolle ja on yleinen.

Nuo löytämäni valokuvat ei kyllä vastaa näkemääni

Kuvailisitko Esa jos muistat, että millaisia ne verkot olivat ulkonäöltään? Entä verkkojen koko ja sijainti maastossa, millaisissa paikoissa?

Havainnosta on 30 v. Muistan että ne oli kudottu nuoriin 3-4 m rämemäntyihin isolla avosuolla. Verkkoja oli runsaasti miltei joka puussa. Yhteensä ehkä parikymmentä puuta. Puut naapuripuita. Ikäänkuin pieni erillisesiintymä muutamien aarien alalla. Verkoista en muista paljoa minusta ne oli normaaleja hämähäkin verkkoja. Useampi hämy kuitenkin samassa puussa. Hämähäkeistä silmiin pisti hyvin tumma ruumis ja verenpunainen risti selässä. Olen biologi ja kokenut havainnoija. En ole koskaan aikaisemmin enkä sen jälkeen törmännyt vastaavaan. Oisko tuulten mukana tulleet jostakin kauempaa? Harmi ettei ollu siihen aikaan kameraa. Esa

Löysin netistä kuvan missä on punaristinen marmoristikki —>

http://www.nature-photogallery.eu/foto/1531-marbled-orb-weaver/?index=1

Onko yhtään tutun näköinen? Se on kuitenkin paras kandi tähän tapaukseen. Laji on siitä poikkeuksellinen, että sillä on lähes loputon määrä variaatiota väreissä. Ja soilla tosiaan erityisen yleinen.

Hei, voisi olla jos ruumiin taustaväri tuolla lajilla voi olla hyvin tumma, lähes musta. Muistelin että tuo ristin muoto oli tuollainen. Esa