Puulaji. [Siperianlehtikuusi]

Hei,
tämä kuusi oli 7-8 metriä korkea, mutta laji näyttää aika hankalalta selvittää.
En löytänyt netistä samanlaista käpyä, tietääkö kukaan mikä laji on kyseessä?
Pentti


Kokkola 3.10.2019

Mustakuusella (Picea mariana) olen havainnoinut Kiiruun puistossa Somerolla tuon pituisia nipussa olevia käpyjä, luultavasti valokuvannutkin Hatikkaan. Ainakin ISL:stä löytyi [yksi kuvani (http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/sites/default/files/imagecache/gallery) vuodelta 2009. Kummallekin sivustolle ei tahdo enää päästä kuin mutkien kautta.

1 Like

Lehtikuusi, minun silmääni siperianlehtikuusi (alaoksat yläviistoja, käpysuomut vaikuttavat himmeiltä).

1 Like

Hei,
tämä kuva on samasta oksasta jonka otin mukaan, neulasten kiinnitys näkyy nyt paremmin.

Uusi kuva paljastaa hyvin, että kyseessä on Larix siberica Ledeb (kuperat suomut ja kävyn kiinnityskohdasta puuttuvat euroopanlehtikuuselle ominaiset rihmamaiset liuskat).

1 Like

Punkaharjulla olen valokuvannut Euroopanlehtikuusta, pituus noin 46 m. Suomen pisin. Samoin Siperianlehtikuusta, muistelen sen olleen silloin 43,5 m pitkä esittelytaulun mukaan., Suomen pisin Siperianlehtikuusi. On varmaan kasvanut sen jälkeen. Siinä lähellä kasvaa myös Suomen pisin koivu, ja löytämäni pitkä Mänty noin 42m nykyään. Vuonna 2003 mitattaessa se oli 40,50 m, mutta on hyvässä kasvussa ja terve. Voi olla tosiaan noin 42m nykyään. Tuo 7 m Siperianlehtikuuselle on pieni mitta, kun löytyy 6 kertaa niin pitkiä Siperianlehtikuusia Suomessakin. Silmällä on vaikea arvioida alhaaltapäin puun pituutta. Laji voi hyvin olla juuri Siperianlehtikuusi. Suurissa puissa sen tuntee siitä, että lähellä maata se tyvi levenee.

1 Like

Hei,
saman puun käpy on tämän näköinen kesäkuun alussa.

Pentti


Kokkola 12.6.2020