Rämemittari [ On, Macaria carbonaria ]


24.5.2022.
Kävin tänään hankoniemen hiekkarannoilla. Näitä pieniä mittareita oli lennossa melko runsaasti. Oletan että olivat rämemittareita. Ihmetystä herättää paikka missä lensivät. Rämemittarin pitäisi lentää vain soilla. Onko hankoniemellä joku oma, rämemittaria muistuttava laji?

Voisiko olla naaras metsämittari ? Se lentää kuitenkin kuivissa ja kosteissa avoimissa metsämaastoissa. Oliko rannan läheisyydessä metsää?

Musta takaruumis valkoisin poikkivöin, eli rämemittari se on.

Niin taitaa ollakkin. Tuli mieleeni vaan, että metsämittarin naaraat voivat muistuttaa rämemittareita ja ovat muutenkin tosi vaihtelevia. Hyvä että varmistui oikea laji.:slightly_smiling_face:

Kiitos lajin varmennuksesta. Mutta edelleen ihmettelen miksi nämä lensi hiekkarannalla? Sellaiselle suolle jota minä pidän suona on matkaa useita kilometrejä. Vanhoja ojitettuja suopohjia löytyy pohjoispuolelta. Olisiko mahdollista, että ovat tulleet etelästä meren yli, tuulten tuomana?

Osa meikäläisistä suolajeista ei varsinaisesti tarvi suota vaan voi elää muillakin avohabitaateilla. Ehkäpä tämä on paikallinen ei-suo-kanta, kiinnostava kyllä. Ulkomailla lajille mainitaan ravintokasviksi näköjään sianpuolukka…

Sianpuolukkaa kasvaa runsaasti heti kun rannalta siirtyy mäntymetsän puolelle. Ehkä siinä on näiden salaisuus.

1 Like