Rapinaa kaljatölkissä [Hylobius abietis]

Keräsin roskia tien penkalta mäntymetsässä karulla kankaalla. Yhden kaljatölkin sisältä ravistelin roskia pois, mutta ne olivatkin tällaisia kuolleita pikimustia kärsäkkäitä. Mitta oli mukana ja näillä oli pituutta 10 mm (ilman kärsää). Pystyykö sanomaan jotain lajista?

Tukkimiehentäi

Peitinsiivet ovat täysin mustat, ei kellertäviä laikkuja kuten tukkimiehentäillä.

Suku on ehdotettu Hylobius mutta lajeja on useita.

Kiitos jelpistä. Näitä samannäköisiä on sen verran paljon ettei yksi valokuva taida riittää määritykseen. Laitan vain suvulleen.

Eiköhän tuo Hylobius abietis ole eli tukkimiehentäi. Keltaiset karvalaikut ovat niukat toki, varmaankin kuluneet tai lian peitossa, usein niin.

Ok. Laitan Hylobius abietes ainakin toistaiseksi.

Jätät niin kuin parhaaksi näet. Muutama pikavinkki näiden määritykseen (jos Suomesta):

  • se toinen yleinen laji eli pinastri: jalat tyypillisesti ainakin osin punaiset, abietiksella yksivärisen tummat, no sääret voi hieman abietiksellakin punertaa, mutta tyypillisesti se ei erotu kuten kuvasi abietiksellakaan ei.
  • transversovittatus: jalat ja koko kroppakin yleensä punertava, eteläinen, sanoisin suht harvinainen ja kookas rantakukalla elävä läji (tuskin mäntykankaalla), itsellä tullut vain kerran vastaan (Hanko) aika pitkästä ja osin aktiivisestakin harrastamisesta huolimatta.
  • excavatus: kookas, aika helppo myös karvapeitekuvioinnista hoksata silloin kun karvoitus on kunnossa. Lajin ruumiinosien mittasuhteet on sen verran erilaiset, että ei mielestäni sovi mitenkään tähän. Etuselän päällä köli, joka erottuisi paremmin hieman ylempää viistosta tai päältä otetusta kuvasta, mutta ei tuossa kyllä sellaista ole. Excavatus (ent. piceus) tulee ainakin itsellä varsin harvoin vastaan, vaikka levinnyt koko Suomeen, jostain vanhoista kuusimetsistä muistan löytäneeni.

Muitakin tuntomerkkejä löytyy kirjallisuudesta tai vaikka coleo.net-sivustolta, mutta tämä on mielestäni suht helppo suku oppia lajilleen jo näillä eväin. Selkäkarvoitus tosiaan kuluu ja likaantuukin, mutta siitä on toki jotain apua kun se on kunnossa.

Korjatkaa tai täydentäkää, jos tarpeen.

Erinomaisen hyvää tarkentavaa tietoa, kiitos paljon! Kopsasin tiedot talteen.