Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Rhyacionia duplana/Pseudococcyx posticana ? [Pseudococcyx posticana]

Nämä on sen verran vaikeita, että pitää kysyä. Tämä on Espoosta 4.6.2017 nuorta mäntyä kasvavalta rämeeltä. Olen etsinyt RHBU feromonilla (R. buoliana) Rhyacionia duplana lajia mutta sen lentoaika on jo lopullaan. Toisaalta en tiedä lajin Pseudococcyx posticana kiinnostuksesta RHBU feromoniin ja levinneisyyskin on rajoilla? Tämä lensi haavin matkan päässä tuulen alapuolella feromonista poispäin joten en pysty ihan varmaksi sanomaan oliko kiinnostunut feromonista.
Siiven muoto olisi Pseudococcyx posticana mukainen ainakin. Kokokin kai parempi (13½ mm), kun R. duplana koiraat ovat isompia. Hyvä kunto viittaisi tähän lajiin myös (lentoaika alussa). Kumpikin olisi uusi itselle, joten ei ole verrokkeja.

EDIT: Levinneisyys ei näytä olevan ongelma Pseudococcyx posticana kun hakee tietokannasta - jostain syystä wikissä ja laji.fi sivuilla näkyy vain kaakkoisia havaintoja muutama.

Tämä näyttää nyt sen verran selvältä että laitan lajiksi Pseudococcyx posticana. Katsoin feromonien osalta, että molemmilla on pääkomponettina E9-12Ac (jos tulkitsin pherobasen tietoja oikein), joten voisi olla mahdollinen myös sen osalta.