Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ruostessiiven toukka (tarvitsen apua kasvattamiseen)

Miten Ruostessiiven toukka voidaan pistää talvehtimaan, kun ajattelin pitää häntä sisällä omassa terraariossa an talven, mitä se yleensä syö ja tarvitseeko se viileää ilmaa, niinkuin jotkin toukat??https://goo.gl/images/BUJqJh
Ton näkönen about

Luulen että tarvitsee ns. diapaussin, eli olla ulkona tai jääkaapissa. Liikaa kosteutta tai kuivuutta kannattaa varoa, mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Ruostesiiven toukkia on helppo kasvattaa keväältä lähtien, en muista yritinkö itse koskaan talven yli pitää.

Tarvitset tuuletetun rasian tai purkin, jonka pohjalla on esim. hiekkaa alla ja rahkasammalta tai rypistettyä sanomalehtipaperia tai molempia päällä. Em. materiaalit sitovat kosteutta eli tasaavat sen vaihteluita ja toisaalta antavat toukalle mahdollisuuden piiloutua sopivaksi katsomaansa paikkaan. Päälle voi laittaa rei’itetyn kannen, talouspaperin kuminauhalla kiinni tai jonkun harson, jos jääkaapissa pitää. Alusta ei saisi olla havaittavasti märkä eikä myöskään kuivua liikaa.

Ulkona yksi tapa on laittaa purkki maahan tai pieneen kuoppaan ja päälle joku sateensuoja (ämpäri irti maasta, pesuvati, …), niin että rasia kuitenkin tuulettuu. Ehkä pohjassa on hyvä olla reikiä. Koko virityksen pitäisi jäädä kylmäksi ajaksi lumen alle.

Em. ohjeita voi toki soveltaa hienompaankin terraarioon kuin muovirasiaan tai lasipurkkiin. Pääasiat on olla hukuttamatta tai kuivattamatta toukkia, tarjota mahdollisuus talvehtimispesään eli toukalle hieman mahdollisuutta kontrolloida omia olosuhteitaan (riittävä tilavuus ja jotain sopivaa materiaalia), ja lämpötila nollan tienoilla, talvella.

Toukat kuolevat helposti talvehtiessaan ja saattavat olla loisittuja, joten yhden toukan kanssa ei kannata odotuksia asettaa liian korkealle.

Kuten sanottu, en muista pitäneeni ruostesiiven toukkia talven yli, eli em. ohjeissa ei oikeastaan ollut mitään lajispesifiä vaan ihan yleisesti toukkien ja koteloiden pitämisestä talven yli kirjoittelen.

Ruostesiivillä on mielenkiintoinen tapa lähteä kesken talven kävelemään lumihangelle, jos olosuhteet ovat riittävän lauhat. Niitä voi löytyä joulukuussa lumesta pellolta tai keväämmällä järven jäältä pakkasessa, kuitenkin elossa. Jotenkin nirsoja ne saattavat olla olosuhteille lumen alla?

@scellus Kiitos paljon näistä neuvoista, Koetan tehdä sille mahdollisimman hyvät oltavat ja jos en siinä onnistu, niin päästän sen sitten takaisin luontoon, haluaisin vain kokeilla kasvattaa sen, koska se on aina ollut haaveeni :slight_smile: mutta kiitos näistä :smiley: