Ruskea sinisiipi [Polyommatus amandus, naaras]

19.7.2022 Heinävesi
Pystyykö ja jos kyllä, niin miten, erottamaan hopeasininaaraan ja lehtosinisiiven yläpuolen perusteella? En saanut alta kuvaa, joten en osaa sanoa kumpi on.

Lehtosinisiipi naaraalla on oranssit kuutäplät etusiivissäkin. Maastossa yleensä erottaa myöskin kokoeron. Hopeasinisiipi on suurempi ja on kookkain yleisistä sinisiivistä.

Kiitos vastauksestasi! Tämä on siis hopeasinisiipinaaras, koiraskin kyllä lenteli lähistöllä (sen sain kuvattua myös alta). Vaikea on minun vielä koon perusteella maastossa arvioida lajia :slightly_smiling_face: Epävarmuus iski myös, kun lueskelin Suomen perhoset sivuilta (ajattelin siis mahdollista lehtosinisiipikoirasta vaihtoehdoksi):

"Siipien reunassa on vaihtelevasti oransseja kuutäpliä, koirailla yleensä vain takasiivillä, naarailla sekä etu- että takasiivillä. Joiltakin koirailta täplitys puuttuu lähes kokonaan.:… Etusiivessä on selvä musta keskitäplä.

Joo, siis lehtosinisiipi naaraalla on etusiivessä kuutäplät ja tuolla kuvaamallsi ei ole.
Hopeasinisiipi naaraalla takasiiven kuutäpliä on 3-4 kpl eli sekin niin kuin kuvaamassasi yksilössä. Täplät ovat myös vähän erinäköiset, mutta niissä on muutenkin vaihtelua ettei pelkästään sen perusteella voi määrittää. Summauksena että kaikki tuntomerkit viittaa hopeasinisiipi naaraaseen :slightly_smiling_face: