Rytikerttunen? [Acrocephalus dumetorum]

Olisiko rydari?

1 tykkäys

Tausta viittaa pajulintuun, rytikerttusen kuvat on poikkeuksetta heinikosssa kuvattuja.
http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/acrsci/

Moi, mielestäni ei ole pajulintu vaan tosiaan joku kerttunen, rytikerttunen yleensä ruovikossa, mutta sitä ei voi pitää määritysperusteena pelkästään, tämän ympäristöstä mieleen tulis ehkä viitakerttunen, yläkuvan lintu näyttäis laulavan , äänten perusteella itse joudun nämä tunnistamaan.
T:Jyri

Kiitos! Pajukon vieressä on kaislikkoa n. 20 metrin päässä - joten sikäli sopisi sekä viitakerttusen että rytikerttusen maisemaksi, Linnun otsa on aika luisu ja silmäkulmajuova melko lyhyt. Jalat ovat vaaleat, mutta jalkojen väri kai saattaa vaihdella jonkin verran samankin lajin yksilöillä. Maiskauttamalla – jonka tapaista ääntä lintu piti – sain sen tulemaan esille. Ei laulanut. Yhtä säettä viritteli tavun tai kahden verran, mutta määritystä en pystynyt sen perusteella tekemään.

Käsisiiven ulottuma on tällä niin lyhyt, että viitakerttunen olisi sen puolesta sopiva kandi.

Maiskutuskin viittais viitaan tosin rytilläkin mainitaan joskus jonkin näköinen saman tapainen ääni, tota ulottumaa itsekkin vähän katselin, rytin laulu karkeistaen jankkaavaa kuivaa rahinaa ja viitakerttusella taitavia matkintoja varmaan jo laulun tapailustakin vois aueta
T:Jyri

Yksi lintukaverini sanoi kuvat nähtyään, että viitakerttusella on kyllä suhteessa erottuvampi ja ainakin selvästi pitempi nokka…! ”Laulun” perusteella en pysty lintua määrittämään. Vielä pari kuvaa linnusta.

Tuo selvästi pidempi nokka on kyllä yli 30 vuotisen harrastuksen aikana jäänyt havaitsematta, en ole ehtinyt paneutumaan tähän kunnolla mut tuntomerkit löytyvät nokan ja yläperän (värisävy)alueelta ja tais silmäkulmajuovankin pituudessa ja vahvuudessa olla jotain eroja, tämä nyt näyttäis olevan aikuinen , nuoret linnut vielä vaikeampia
T:Jyri

Joo, eivät helppoja nämä. Kiitos määritystuesta kaikille osallistuneille.

Laitoin vielä yllä olevia kuvia erääseen facebook-ryhmään ja eräs henkilö kertoi aiemmin nähneensä suurinpiirtein samalla paikalla, mistä olin kuvan ottanut, vähän samannäköisen laulavan pensaskertun. Ylläolevien kuvien kanssa samasta kuvasarjasta löytyi kuva, jossa linnun siivellä näkyy punertavan ruskeaa. Satavarma en ole, onko kyse samasta linnusta kuin aikaiemmissa kuvissa, mutta kuva on otettu samaan aikaan ja samasta pensaasta.

Pensaskerttu on kovasti erinäköinen, tuo ruosteen sävy teriaalinen reunoissa on rytikerttusen tuntomerkkejä. Kuvassa se on liioiteltu mutta ylempänä sama sävy näkyy myös yläperässä. Viitakerttusella ei tuota ruosteen sävyä ole eikä viitakerttusella myöskään ole selvästi erottuvaa alulaa.

Kiitos, tässä vielä yksi kuva samasta kuvasarjasta.

Miksi lintu ei ole luhtakerttunen, biotooppi sopii mainiosti, käsisulkien kärjet ohuelti valkoiset, pyöreä pää ja selvä silmärengas. Vielä alanokan kärki vaalea.

Moi, tuli itsellekin mieleen tää kolmaskin mahdollisuus, viitakerttusella pitäis olla pidempi silmäkulmajuova ja tummemmat jalat ja alanokan kärki heikosti tumma, näin kirjan mukaan, mut tuo ulottuma kyllä vaikuttaa edelleen kovin lyhyeltä.
T:Jyri

Kuvissa on viitakerttunen. Ryti- ja luhtakerttunen sulkeutuu pois tuon tokavikassa kuvassa näkyvän siipikaavion perusteella. Kuvasta näkyy kovertuma kolmannessa ja neljännessä käsisulassa (eli toiseksi ja kolmanneksi uloimmassa täysimittaisessa sulassa). Näillä lajeilla kovertuma on vain kolmannessa, viitakerttusella aina neljänteen asti.Samoin uloimman eli toisen käsisulan pituus suhteessa muihin toimii erottavana; viitakerttusella 2.=5./7. välissä, ryti- ja luhtakerttusella 2=3./5. välissä. Tällä on selvästi lyhyempi toinen käsisulka kuin viides. Hyvin heikkokontrastiset tertiaalit ja kaksivärinen alulan isoin höyhen ovat samoin hyviä viitakerttusen tuntomerkkejä. Yleisväritys on tuollainen kylmän viileen ruskea, kun luhtakerttunen on hieman vihertävän sävyinen ja rytikerttunen usein kellanpunertava etenkin yläperästä. Samoin jalat ovat kynsiä myöten harmahtavat. Valo vähän leikkii lehtien välistä (niinkuin kuvissa usein) ja jotkut kohdat näyttävät punertavilta.

1 tykkäys

Kiitos lajin määrityksestä!