Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sääski sisätiloissa [Aitosienisääskilaji Mycetophila sp.]

Kuvat eivät ole kehuttavia, mutta lisään niitä useita, koska jokaisessa näkyy jokin eri tuntomerkki. Jospa näistä sittenkin saisi jotain osviittaa, mikä sääski voisi olla kyseessä… Tämä lenteli tänään keittiössäni. Mistä lie tullut. Pituutta oli arviolta 6 mm, ei siis kovin suuri.

P1071741

P1071707

P1071737
Joensuun Kiihtelysvaara 7.1.2019

Hyviä kuviahan nuo ovat.
Tämä on aitosienisääski (Mycetophilidae) ja suku on Mycetophila.
Jotkin tuon suvun lajit pystyy määrittämään siipikuvioista.
Tätä ei saa kuvista oikein lajitasolle.
Nämä talvehtivat aikuisina esim. puunraoissa eli voinut tulla esim. polttopuun mukana sisälle.

t. Esko

Lämpimät kiitokset sinulle, Esko, vastauksestasi! Löysin myös sinun sivustosi netistä ja näen, että olet tutkinut näitä valtavasti. Olet oikea ekspertti! :slightly_smiling_face: Myös arviosi siitä, kuinka nämä sienisääsket ovat kotiini tulleet pitää varmasti paikkansa, sillä tällä kertaa minulla on poltettavina “puolilahoja” puita. Muutamia yksilöitä lenteli tänä aamunakin täällä. Ei mitään suurta invaasiota kuitenkaan. Enkä ole näistä ötököistä huolestuvaa lajia muutenkaan. :wink:

Sääsketkin voivat olla mielenkiintoisia ja niistä löytyy paljon tuntematonta ja tutkittavaa :slight_smile:

1 tykkäys

Allekirjoitan tämän täysin. Itse asiassa niistä löytynee enemmän tutkittavaa ja uutta löydettävää kuin muista ryhmistä. Erään tutkimuksen mukaan jo yksin äkämäsääskiä (Ceratopogonidae) on maailmassa enemmän kuin muita hyönteisiä yhteensä, mutta niitä ei vain ole tunnistettu ja kuvattu. :wink: Ehkä meille harrastajille riittää kuitenkin vain se, että oppisi tunnistamaan edes ne tavallisimmat vastaan tulevat lajit, jotta osaisi paremmin kiinnittää huomiota niistä poikkeaviin lajeihin. :slight_smile:

1 tykkäys