Samaa lajia? Ja ketä mahtavat olla [Araneus quadratus] ja [Araneus marmoreus]

Oleskelivat korkealla ohdakkeissa pienen lammen rannalla, viereisissä ohdakkeissa miltei. Viimeinen tyyppi löytyi kotipihalta ruusupensaasta. Ovatko ensimmäiset kolme samaa lajia?


1 Like

Komeita hämiksiä! Viimeinen on mitä todennäköisimmin marmoristikki (Araneus marmoreus), mutta enpä hämmästyisi, jos varsinaiset asiantuntijat sanoisivat myös kolmen ensimmäisen olevan samaa lajia. Niin monia erilaisia ja -värisiä variaatioita siitä löytyy. Odottele vielä tietävämpien lausuntoa.

1 Like

Kolmassa ensimmäisessä kuvassa Araneus quadratus.

1 Like

Kolme ensimmäistä olivat tehneet “pesiä” korkeisiin ohdakkeisiin. Niistä ei kuvia.

1 Like

No, nyt löytyi nimi noille ensimmäisille, kun Hannu osui paikalle. Hän on oikea guru hämähäkkien tunnistamisessa. :slightly_smiling_face: Mutta uudelleen näitä katsellessani tulin katumapäälle ja viimeinen alkoikin minun silmissäni näyttää sittenkin aitoristikiltä (Araneus diadematus) eli siltä “tavalliselta ristihämähäkiltä”. Tosin ihmettelen, miksi Hannu ei oikaissut määritelmäyritystäni… Löytyisikö tähän apua, kiitos?

1 Like

Viimeinen on Araneus marmoreus. Kolme muuta Hannu jo tunnistikin :slightly_smiling_face:

1 Like

Hyvä, Hokke! Apusi vuoksi ymmärrän nyt sen, ettei Hannu puuttunut arviooni. :smiley: Minun täytyisi vähitellen oppia enemmän luottamaan omiin päätelmiini, mutta toisaalta kun olen niin usein erehtynytkin… :roll_eyes:

1 Like

Mitä sanot tästä hämiksestä, jonka olen omatoimisesti aikanaan näköjään nimennyt kokoelmiini Araneus diadematus -nimellä. Voisikohan tämä ollakin marmoreus? On paljon yhtäläisyyttä Ullan kuvan kanssa. Takajalkoja ei tässä kuvassa näy.


Kuva: Joensuun Kiihtelysvaara 13.8.2018

1 Like

Oikein nimetty Terttu. Otetaan vertailukohdaksi vastaava hämähäkki eli tässä on marmorin ruskea värimuoto. Vertaa jalkoja. Huomaa tuo valkoinen osuus jaloissa mikä on omaa luokkaansa.

1 Like

Suuret kiitokset opastuksesta, Hokke! :spider_web::spider:

1 Like