Sieni-invaasio [Armillaria lutea, nuijamesisieni]

Hirvensalmi, Tuukkala, Hämeenmäki
29092020
Viikonloppuna tapahtui sieni-invaasio pihamaalle. Mitähän mahtavat olla? Voisiko näitä syödä :thinking: Olisi nimittäin syötävää :wink:


1 tykkäys

Kovastihan tuo pohjanmesisieneltä vaikuttaa, ne ryöpsähtävät juuri näihin aikoihin esiin. En ole itse ruuaksi koskaan kerännyt, mutta nuoret lakit voi käyttää, joskin kiehauttamista ennen ruuaksi valmistusta suositellaan, koska voivat aiheuttaa herkimmille vatsanpuruja.

1 tykkäys

Mesisieniä joo, mutta itse olisin enempi nuijamesisienen kannalla, kun on noin heikko rengas ja kasvavat näennäisesti maasta.

1 tykkäys

Lisään vielä unohtuneen lakkikuvan.


Itse löysin molempien ominaisuuksia näistä, joten minä en lukemalla viisastunut lainkaan😉

Mesisieniä, oli sitten nuija- taikka pohjanmesisieni, arvostetaan kovasti Venäjällä. Suomessakin mesisieni on ollut n.s. kauppasienilaji. Nykyään tuo lista kauppasienistä on korvattu Eviran suosittelemilla ruokasienillä: herkkutatti, kangastatti, punikkitatit, voitatti, haaparouskut, kangasrousku, karvarousku, leppärouskut, isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero, mustavahakas, kehnäsieni, mesisienet, keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero, mustatorvisieni, lampaankääpä, vaaleaorakas, korvasieni, huhtasienet, tuoksuvalmuska ja viljellyt ruokasienet.

Eli ihan hyvästä ruokasienestä on kyse. Venäjällä kerätään vain lakit ja mielellään vain nuorista sienistä, vanhemmiten tulee karvautta. Mesisienestä tehdään keittoa, ja sitä säilötään etikkaan ja ihan perinteisesti myös paistetaan sipulin kanssa ja laitetaan piirakkaan taikka syödään smetanan kanssa.

Nyt on mesisienikausi jo aika lailla ohi tältä vuodelta eli jäljellä on enimmäkseen myöhäisempää nurmikoilla kasvavaa nuijamesisientä. Pohjanmesisieni tekee satoa jo aikaisemmin, heti syyskuun alussa ja kasvaa enimmäkseen puiden rungoilla. Kuvassasi alkaa olla jo vanhaa sientä, vaikka taitaa siellä olla joukossa myös nuorempia. Jos haluat testata niin kerää sellaisia vasta avautuvia tai juuri avautuneita nuoria lakkeja ja paisteloopi pannulla ihan normitapaan.

Tämähän ei ole ruokasienifoorumi ja vastuu sienten varmasta tunnistamisesta jää aina kerääjälle. Mesisieni on kyllä helppo tuntea, mutta kyllä senkin voi periaatteessa sotkea joihinkin syömäkelvottomiin sieniin, kuten pörhösuomuhelokkaan, ja jos ei juuri lain tunne sieniä niin puilla kasvaa myös hyvin myrkyllinen myrkkynääpikkä, eli kannattaa olla huolellinen ja ottaa ruokasienissä ihan vimpan varman päälle.

2 tykkäystä

Hei,

sieniä, joista aiotaan tehdä ruokaa ei kuitenkaan kerätä saastuneilta alueilta, kuten teiden. kaatopaikkojen ja teollisuusalueiden läheisyydestä ja yleensäkään sellaislta paikoilta, joissa voi olla runsaasti raskasmetalleja.Sienethän varastoivat raskasmetallit soluseinäänsä. Mitä vilkkaammin liikennöity tie, sitä pidempi matka, jonka jätän ruokasieniä kerätessäni poimimatta. Tosin kaupallisiin tarkoituksiin keräävät bruukkavat tyhjentää mieluiten juuri ne metsät, jotka ovat lähellä tietä…

Jos piha on kaukana tiestä/kadusta ja sitä ei ole vuosikymmeniä leikattu bensiinikäyttöisellä ruohonleikkurilla, niin eikun syömään…

Ihan vaan muistutukseksi: Marja

1 tykkäys

Kiitoksia kaikille vinkeistä ja viisauksista :wink: