Sirvikäslaji metsästä?

Hei!

Tämän sirvikkään kuvasin metsässä, erään kesämökin seinustalta 9.7.2020
Jurva Tupenhkylä, Pönksinmaa. Valitettavasti ei löydy kuin suoraan päältä otettuja kuvia!

Näin amatöörinä!! epäilisin että olis isosirvikäs porukkaa Phryganeidae, värisävy vähän liia ruskea mutta pikkuhiidekäs Trichostegia minor voisi olla yksi mahdollisuus, minkähän kokoinen mahtoi olla? Juha kertonee aikanaan oikean lajin vaikka kuvakulma onkin haastava.
T:Jyri

Ei mielestäni sovi isosirvikkääksi. Olen kerran nähnyt ja kuvannut sitä Värtsilässä. Pienikokoinen laji. Tosin selvää muistikuvaa ei jäänyt, muutaman minuutin tuttavuudesta.

to 14. tammik. 2021 klo 13.02 Jyri Mäki-Jaakkola sivustolta LAJI.FI-foorumi (laji@discoursemail.com) kirjoitti:

Isosirvikkäitä on Suomessa 17 lajia, tarkoitin että voisi olla joku niistä, pikkuhiidekäs on melko pieni laji

1 Like

Joo isosirvikkäiden heimoa, mutta en ihan heti hahmota tarkemmin

1 Like

Kiitos Jyrille ja Juhalle! Paljastin tietämättömyyteni näiden vesiperhosten suhteen! Anteeksi!
Tämän pienikoko ja värityskin kyllä viittaa pikkuhiidekkään suuntaan.Ilmeisesti päästään kuvan perusteella vain sukutasolle?

Ehdin nyt katsella isolta ruudulta ja kyllä tuo tosiaan on pikkuhiidekäs (Trichostegia minor), kuten Jyri jo osasi sanoakin.

Tosiaan suominimistössä on hieman hassuutta, kun heimon Phryganeidae nimi on isosirvikkäät ja heimossa olevan lajin Phryganea grandis lajinimi on isosirvikäs. Jätettiin tuo noin aikanaan paremman mielikuvituksen puutteessa, jälkikäteen ajatellen ehkä Phryganea-suvunkin lajit olisivat voineet saada hiidekäs-päätteen kuten naapurisuvuissa. Ei hoksottimet ihan pelanneet silloin.

Tuo pikkuhiidekäs eli Trichostegia minor on muuten edelleen sukunsa Trichostegia ainoa edustaja maapallolla, mutta nyt kun tuli asia tsekattua niin huomasin, että ilmeisesti lähisukuinen sukupuuttuun kuollut suku Eotrichostegia ja siihen laji retrograda on kuvattu meripihkasta itänaapurin tutkijoiden Melnitsky & Ivanov (2016) toimesta. Artikkeli ei tosin ollut ilmaisjaossa, joten tämä tieto vain abstraktin pohjalta.

3 Likes