Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sisilisko - muu liskoeläin


#1

Tein mielestäni kummallisen havainnon sunnuntaina 28.5.2017 Lohjan Saukkolassa.

Olimme menossa vaimon kanssa vapaa-ajan paikalle lyhyttä metsätietä pitkin. Tien vierellä on oja, joka eivät johda mihinkään, ojaan kertyy keväisin ja kesäisin maastosta sulama- ja sadevesiä, järviä tai jokia ei ole lähimainkaan. Ojasta ei ole myöskään poistoa mihinkään. Tähän aikaan vuodesta ojassa on vettä n. 30 m pituudella ja vesisyvyys enimmillään n. 30-40 cm n. 10 m matkalla.

Huomasimme ojassa veden pinnan alla uiskentelevan kalan näköisiä vesiotuksia. Ensinäkemältä otukset olivat hyvin kalan oloisia, kun ne liikkuivat vedessä. Tarkemmin niitä katsellessa tuli havainto, että kyseessä ei ole kala. Otusten pituus oli n. 10 cm ja joilla oli 4 raajaa ja häntä. Vesiotuksia oli näkyvillä n. 10 kappaletta.

Voisiko tämä otus olla sisilisko? Ne uiskentelivat kuin kalat, voiko sisilisko elää veden alla pitkiäkin aikoja? Onko sisiliskolle ominaista elää vedessä kuin kala?

Kuvasin noita vesiotuksia puhelimen kameralla. Ohessa on valokuvia pdf-tiedostona. Kuvia tarkkaan katsoessa ja zoomatessa huomaa nuo vesieläjät.

Voisitteko tällä foorumilla tutkailla noita kuvia ja ilmoitella mitä vesiotuksia meidän ojassa on kasvamassa/elämässä? Tämä tieto kiinnostaa meitä kovasti.

Noita vesiotuksia oli ojassa vielä 12.6.2017 kun kävin katsomassa, olivatko jo hävinneet johonkin.

Valokuvia ladatessa sain järjestelmävalvojalta ilmoituksen, että uutena käyttäjänä en voi ladata liitteitä, joten tämän keskustelun liitteenä ei sitten ole valokuvia.


#2

Saukkolassa kyseeseen tulee oikestaan vain vesilisko eli manteri (Triturus vulgaris). Toinen vaihtoehto voisi olle rupilisko, mutta se on huomattavasti harvinaisempi ja käytännössä puuttuu Uudenmaan alueelta. Vesiliskot käydät kutemassa vedessä ja myöhemmin kesällä ne siirtyvät maalle ja syövät matoja yms. sellaista, mitä kiinni saavat.


#3

Terve,
Kiitos vastauksesta. Kyseessä on tosiaan vesilisko.
Ter. Heikki K

  1. kesäkuuta 2017 klo 16.35 Eero Kari laji@discoursemail.com kirjoitti: