Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sukeltajako lie? [Keltalaitasukeltaja Dytiscus marginalis]

Jo useana vuotena olen toukokuun alkupuolella havainnut saman ilmiön: tällaiset isot kuoriaiset yrittävät päästä sadevesikaivooni. Epäilen, että ne haistavat siellä olevan kosteuden, vaikkei siellä oikeasti vettä olisikaan. Noin 100 m päässä on lampi. Luin jostain, että sukeltajien toukat koteloituvat maalla, esim. lahopuiden alla. Tämä yksilö oli 25 mm pituinen, mutta olen nähnyt reilun 30 mm kokoisiakin. Voisiko tämä olla nuori naaraspuolinen keltalaitasukeltaja Dytiscus marginalis?

DSC03260

DSC03263

DSC03267
Joensuun Kiihtelysvaara 2.5.2018

1 tykkäys

Määritykseen en osaa sanoa mitään, joku sukeltajakuoriainen tämä on. Mutta, jos talossa on peltikatto, niin näitä sukeltajia joskus aina lentelee katolle kun ilmeisesti luulevat sitä vesilammikoksi. Sieltä katolta ne sitten kulkeutuvat sadeveden mukana ränniin ja sieltä alas…

Ranen kuvaukseen suursukeltajien kulkeutumisesta sadevesijärjestelmään ei ole lisättävää. :slight_smile:

Laji on Dytiscus marginalis/circumcinctus, naaras. Varma lajinmääritys vaatii kuoriaisen kääntämistä selälleen ja kuvaa takajalkojen lonkkien ulokkeista. :slight_smile:

Kiitos, Rane vastauksestasi. Todella järkeenkäypä selitys kuoriaisten joutumisesta sadevesikaivon kannelle! Ei vain ollut tullut mieleeni tämä syy.

Onneksi otus oli yhä paikoillaan. Kuvasin sitä lisää nyt vatsapuolelta ja päästin sitten menemään luontoon. Saisikohan näistä kuvista lisävalaistusta lajin tulkintaan?

P5021117

P5021118

P5021131

1 tykkäys

Hyvin näkyy; tämä on Dytiscus marginalis, keltalaitasukeltaja. Tällä nuo takajalkojen välissä olevat, alaspäin osoittavat “lisäkkeet” (metacoxal processes) ovat tuollaiset aika pyöreät ja tylpät, kun lähilajilla circumcinctus ne ovat kapeammat ja terävät. Muut lajit on mahdollista erottaa myös niistä, mutta myös muista tuntomerkeistä, kuten etuselän vaaleiden reunusten leveydestä ym.

Minulla on havainto suursukeltajasta, joka lensi sadevesikaivon kannelle ja kannen reiästä sukelsi kaivoon. Ei siis tullut sadeveden mukana katolta, kun kattoa ei ollut lähelläkään.

Harrylle kiitos, kun taas sain oppia jotain uutta!

Kiitos kiinnostuksesta asiaa kohtaan, Jorma. Kyllä kai nuo vaeltelijat yrittävät löytää vettä mistä vain, sillä maalla ne näyttävät olevan aika avuttomia. Onneksi osaavat sentään lentää. :slight_smile:

Näitä tosiaan lentelee ns. vaellusvaiheessa katoille, trampoliineille, autojen konepelleille ym. vettä muistuttaville tummille pinnoille.

Näitä lentelee kesän mittaan että kaava on tarpeen.
dytiscus%20koksa%20kaava

Hienoa, Pentti! Tieto eikun lisääntyy. Kiitos. :slight_smile: