Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Suursieni koivun kannolla

Koivun kantoa lahotti ryhmä kellanruskeita

helttasieniä. Tunnistaako joku, mikä laji on kyseessä?

Heitän ensimmäisen arvauksen, kun kukaan ei ole rohjennut sellaista esittää? Eli mielestäni on runkokynsikäs (Hypsizygus ulmarius). Olisiko vieläkin kuvattavissa. Uudet kuvat saattaisivat varmistaa asiaa! Runkokynsikkäälle tunnusomaista on, lakin päällä pisamamaisia laikkuja. Tunnettiin aiemmin runkovalmuskan nimellä!

Hei! Katsoin netistä Hypsizygus ulmarius -kuvat. Minulle oudot sienet eivät mielestäni voi olla runkokynsikkäitä. Yritän päästä katsomaan, ovatko sienet jo lahonneet.

10:49, Esko Vesanen kirjoitti:

Tarvitaan lähikuvia. Näistä kuvista kasvuympäristö selviää hyvin, mutta sienten ulkonäkö ei kunnolla erotu.

Kävin kehnossa säässä pikku kameralla valokuvaamassa sienet, kun bussi sattui seisomaan läheisellä pysäkillä 8 minuuttia: näkyykö oheisesta kuvasta riittävästi yksityiskohtia? Tunnusteluun ja nuuhkimiseen ei ollut aikaa…

Minäkin olen runkokynsikkään kannalla. Kun on selvästi jalallinen ja vaaleahelttainen kantosieni - muuta ei tule mieleeni. Yöpakkasten ja sateiden jälkeen ulkonäkö muuttuu.

1 tykkäys

Kyllä tuo juuri siltä näyttää! Kävin eilen katsomassa Rautalammin runkokynsikkäiden tilannetta vastaavalla koivunkannolla. Meillä jo hieman pakkasen puremia, mutta selvästikin samannäköisyyttä löytyi. Hallayöt muuttavat sienen väriä vaaleammasta, rusehtavaan suuntaan. Ikävä kyllä, minultakaan ei muita ehdotuksia heru!