Syyskuun yökkönen [Diarsia florida]

Löytyisikö tälle yökköselle nimi?


Vihti 19.9.2022

Lienee kakkospolven Diarsi rubi.

Vähän “epämääräisen” näköinen tämä yökkönen. Kirjaan tämän cf.:nä, koska sinäkään et lajia varmana esitä. Kiitokset Pekka!

Diarsia rubi tai Diarsia florida. Kuvasta ei pysty kuin arvaukseen, mutta sellainen fiilis, että laittaisin rahani ennemmin floridalle, koska munuaistäplän ja keskisarakkeen ulomman viivan välinen alue on suhteellisen laaja (rubilla kapeampi ja keskisarakkeen ulompi viiva pyöristyneempi). Lisäksi tulkitsen, että siivenmuoto pitkänomainen (rubi huomattavan lyhytsiipinen) ja väri punertava (huom. gen.ii-yksilöt on tummempia kuin gen.i molemmilla lajeilla). (Lisäksi takasiiven alapinnan keskipisteen muoto floridalla “kuunsirppi” ja rubilla “suttuinen, pyöreähkö läiskä”, mutta tuota tuntumerkkiä ei tietenkään näe kuvasta). Mikään määritys tämä ei ole, mutta ehkä tällaisesta spekulaatiostakin jotain iloa on.

1 Like

Jälleen kerran kiitokset, Jari! Kirjasin otsikon muotoon Diarsia cf. florida, koska sinun vaakakuppisi oli selvästi siihen suuntaan kallellaan.
Saattaahan hyvin olla, että floridalla on täällä pieni kanta, sillä kysymykseeni 30.8.2021 olet myös vahvasti olettanut, että kyseessä olisi D. florida!

Liperissä tänä kesänä tuon lajiparin ainoa rubi oli yksi toisen sukupolven yksilö, kaikki muut oli floridaa. Minunkin mielestä tuo on ennemmin florida.

1 Like

Kiitän osaltani J-P:tä perusteluista; nyt tiedän minäkin mihin kiinnittää jatkossa rubeissa huomiota. :slight_smile:

Suuret kiitokset teille kaikille tähän mielenkiintoiseen ja perusteelliseen keskusteluun osallistuneille! Tältä pohjalta rohkenen ottaa otsikosta jopa tuon cf:n pois. Jos tuntuu liian pitkälle viedyltä, niin palauttakaa ruotuun!