Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Talvisia kääpiä: Viinikääpä [Meruliopsis taxicola] ja Pihkakääpä [Pelloporus leporinus]

Pari talvista kääpälöytöä. Talvihan ei nyt ihan parasta aikaa ole kääpien määrityksen suhteen, molemmat allaolevat yksilöt kuolleita tai ainakin sinnepäin…


Tämä löytö kinnitti huomiota silmäänpistävällä ulkomuodolla. Ensi ajatus oli se että voisi olla jokin Phellinus, lähinnä tuon värin takia. Kotona kun tutkailin kääpäkirjaa niin päädynkin Kelokääpään (Antrodia sinuosa). Kääpäkirjassa todetaan: …kasvunsa lopettaneena samean ruskea. Enpä ole itse vain aiemmin tuon näköistä Kelokääpää nähnyt, jos nyt on Kelokääpä? Pillejä 3/mm sokkeloiset/hampaiset ja paikoin pieniä lakintapaisia nykeröitä. Kasvualustana sahattu mäntykanto, sivupinnalla.


______________________________________________________________________________
Alla oleva elävän kuusen rungolla olevan kääpäryhmän veikkaisin olevan Pihkakääpä (Pelloporus leporinus). Kulahatanut olemus oli koko käävällä, pillipintakin mennyt puuromaiseksi.
Oli vajaan 2m korkeudella. Puu erittänyt runsaati pihkaa.

Itse en ole viinikääpää (Meruliopsis taxicola) koskaan löytänyt, mutta mietin että voisiko eka siitä mennä?

Viinikääpä oli Kelokäävän ohella se toinen varteenotettava vaihtehto jota pähkäilin. Pohjamalto on kyllä valkoinen…ja näytteessä ei ole kyllä sitä Kelokäävälle tyypillistä lakritsinomaista tuoksua, jotenkin ajattelin että tuoksun puuttuminen voisi johtua talvisista olosuhteista, tosin omissa kuivatuissa (…ja vanhoissa) Kelokääpä näytteissä on sitä tyypillistä tuoksua.
Kääpäkirjassa vielä maininta että Viinikäävän itiöemä koristeellinen ja sitähän tuo löytö kyllä on.

Eka on selvä viinikääpä. Hyvä tuntomerkki on tuo voimakas kontrasti reunan ja pillistön kanssa. Vastaavaa tulee mieleen vain lehtipuilla kasvavilla tikankäävällä ja hartsikäävällä.
Toinen on minunkin mielestä pihkakääpä.

Selvä homma…kiitokset määritysavuista! Viinikääpä havainto onkin itselle ensimmäinen.