Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Täpläperhoselle laji [Fabriciana adippe, ketohopeatäplä]

Taas täytyy kääntyä teidän perhostuntijoiden puoleen. Sain näin kauniin kuvan tänä aamuna, joten haluaisin sille oikean nimen. Itseeni en luota. Kyseessä on sama yksilö, vaikka onkin eri kasvilla. Oli muuten melko kookas. Siksi ajattelinkin sen olevan keisarinviitta. Mutta siipien alapuoli ei omasta mielestäni täsmää, vaikka siinä hiukan viherrystä taitaa näkyäkin… :thinking:Joensuun Kiihtelysvaara 7.7.2021

Terve,
molemmat kuvat esittävät lajia Fabriciana adippe, ketohopeatäplä.
ML

Minulle hyvin tuttu! Ketohopeatäplä. Se on keisarinviittaa vähän pienempi, isokokoinen ja erityisen nopea lentäjä. Juuri kun on ollut saamassa siitä kuvan, se lentää hujahtaa parikymmentä metriä kauemmaksi, kun siellä yrittää, se saattaa tehdä saman tempun ja viuhahtaa taas kauemmaksi. Erinomaisen nopea lentäjä! Tunnistan noista täplistä. Keisarinviitalla on erilaiset täplät.

Tuttu asia! Meinaan tuo “pakoilu”. Ylimalkaan hyönteisten kuvaaminen vaatii pitkää pinnaa - ja sehän on vain kasvattavaa. :wink: Myös turhautumisen sietokyky kasvaa, kun Luonto antaa mitä antaa. Pakolla ei saa mitään. Olen ihmetellyt, miten te muut foorumilaiset saatte niin hienoja sudenkorentokuvia, kun minä puolestani joudun päivästä toiseen ihailemaan niiden immelmanneja pihapiirissäni, mutta meno on niin viuhakkaa, ettei edes lajista saa selvää - saatikka että saisi kuvia otettua. :roll_eyes: Kiitos vielä tämän lajin vahvistamisesta, Ville!

Kiitokset tunnistusavustasi!

Hiukan nippelitietoa - tuon tunnistaa helposti myös päälliskuvasta, vain adippen koiraalla on tuon näköiset paksunnokset etusiipien suonissa. :wink:

Kiitos, Lasse! Nyt vasta senkin huomasin, kun “sormella osoitit”… :slightly_smiling_face:

Suomen perhoset sivuilta opin itse tänä kesänä, että ketohopeatäplän erottaisi muista hopeatäplistä siitä, että “etusiiven kolmanneksi ylin täplä sekä takasiiven keskimmäinen ja ylin täplä ovat hyvin pieniä tai puuttuvat kokonaan”. Otin kuvastasi tähän oheen kuvakaappauskuvan, josta näkee hyvin. Näin olen tänä kesänä osannut jo päältäpäin tunnistaa tämän perhosen :slight_smile:

ketohopeatäplä

1 tykkäys

Suuret kiitokset tunnistusvinkistä, pos! Oppia ikä kaikki. :heart_eyes: Eilinen päivä olikin minulle vallan opintäyteinen. Sain monelta teiltä foorumilaiselta hyödyllisiä ohjeita ja tietoja. Juuri sellaisia me “tavan pulliaiset” tarvitsemme! Toivottavasti tästäkin on taas hyötyä monelle muullekin noviisille. :+1: