Lähinnä näyttää Tenthredo arcuata -lajilta. Lieneekö se? Oulunsalo heinäkuu 2016.
Tuomo T.
Näyttää kovasti arcuata -ryhmän lajilta. Tenthredo nothakin voisi tulla kyseeseen nettiselailun perusteella. Omien kuvieni yksilöillä ei ollut tuota selkäkilven keltaista alaosaa, mutta en tiedä onko se erotteleva tuntomerkki ryhmän sisällä.
Tässä aiheeseen liittyvä ketju
Kiitos, Henri! Tässä vielä yksi kuva eri kulmasta, jos se auttaa tarkan lajin määrityksessä.
Laji.fi -taksonomiassa ei ole arcuata-ryhmää - ylin taso on alasuku Tenthredo (Tenthredo). Mitkähän lajit kuuluvat arcuata-ryhmään?
Onkohan näistä määritysoppaita netissä / kirjoina / tiedostoina? ja mistä niitä saa?
Tuomo T
Minulla sattui olemaan kuvia arcuata -ryhmän pistiäisistä ja Juho Paukkusen määritys niille. Tarkemmin en osaa kysymyksiisi vastata. Itsellänikin on paljon kuvia pistiäisistä joista en pääse edes heimotasolle, eli kunhan vähän harrastelen näitäkin.
Suomen pistäistyöryhmän sivuille on kerätty kirjallisuusviitteitä ja ryhmällä on työn alla opus Suomen pistiäisistä. Se kun valmistuu voi vähän helpottua pistiäisten tunnistaminen.
Henri
Kiitos! Pistiäistyöryhmän sivulla on hyviä linkkejä ja viitteitä.
Tuomo T
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.