Nyt on silmät sirrillään. Takapihalla on lennellyt todella paljon tinttejä, punarintoja,sirkkuja ja näitä, joita olen nyt yrittänyt tunnistaa. Kallistun vuoronperään molempiin, mutta siltikin ehkä vähän enemmän pajulinnun puoleen.
Minusta tämä on pajulintu.
Niin minustakin.
Lyhyenoloinen käsisiiven ulottuma joten kallistun tiltalttiin.
Samaa mieltä Juhan kanssa, siiven pituus viittaisi tiltalttiin. Äänestä ja lentotyylistä saisi asiaan varmistuksen. Tiltaltti ainakin räpyttelee välillä ”kolibrimaisesti” paikallaan hyönteisiä napsiessaan maanpinnan lähettyvillä.
Samaa mieltä Juhan ja VNaen kanssa.Tiltaltti [Phylloscopus collybita]. Ylemmästä kuvasta erottaa vaalean silmärenkaan alaosan selvästi(yläpuolinen silmärengas peittyy vaaleaan silmäkulmajuovaan). Pajulinnulta silmärengas puuttuu. Myöskin tiltallille tyypillisen tummat jalat erottuu hyvin(joskin tummalkaisia pajulintujakin näkee välillä). Pajulinnut alkavat olla jo muuttaneet(V-IX), tiltaltteja(V-X) näkee vielä lokakuussakin.
Tästähän tuli mielenkiintoista. Laulua en ole päässyt kuulemaan, häviävät justiinsa, kun takaoven aukaisen. Kuvatkin olen joutunut ottamaan todella pitkään paikoillani liikkumatta istumalla. Näitä on kymmenkunta yhtäaikaa tinttien kanssa liikkeellä. Pihalla on viini-ja olutpohjaiset perhosbaarit, jotka houkuttelee pesättömiä amppareita, ja niitähän nuo tirpit tulee vahtimaan Pitää tuota lentotyyliä seurata taas huomenaamulla, kun parvi pölähtää paikalle.
Totta
Joo, tiltaltista tulee erikoinen ja nimensä mukainen lauluääni
Tässäkin kuvassa lienee tiltaltti? Kuvauspaikan lähettyvillä kuului myös tiltaltin laulua, mutta tuskin tämän yksilön laulamana, sen verran oli matkaa kuvauspaikalle kuitenkin. Onko kuinka tavallista, että tiltaltti laulelee vielä syyskuussa?
Salo 12.9.2024.
Kyllä, tämäkin on tiltaltti. Kyllä ne syksyisin aurinkoisina päivinä laulavat muttei samalla teholla kuin keväisin.
Kyllä on tämäkin tiltaltti. Tuo käsisiipien ulottuma on vain noin kolmasosa tetriaalien pituudesta, kun se pajulinnulla on lähes puolet. Tummat jalat ja vaalea silmärengaskin. Yllättävän paksu tuo vaalea silmäkulmajuova, mutta pohjois- ja koilliseuroopan tiltalteilla on selkeämpi silmäkulmajuova, kuin länsi- ja keskieuroopan tiltaltella. Kupeilla ruskeampaa tiltalteilla, pajulinnulla kupeet valkoisemmat. Otin kuvan lintujen rakenteesta, jos kaikki(esim. tetriaalit) eivät ole kaikille tutut? Kirjasta: Lintuopas Euroopan ja Välimeren alueen linnut.
Nyt on niin hyvät tunnistamiset, että on se tiltaltti Tuon Alpon kuvan taidankin tallettaa koneelle, kun ei nuo osien nimet ole itsellä hallussa. Kiitos
Joo, kyllä on tiltaltti
Tuo mainitsemani lintuopas (Euroopan ja Välimeren alueen linnut) on mielestäni paras saatavilla oleva suomenkielinen lintuopaskirja. Itselläni on lisäksi: Suomen ja Pohjolan linnut-kirja, Pirkanmaan Linnusto-kirja, Suomen rengastusatlas I ja II, Ruoveden linnusto ja luonto-kirja, Kuukkelin kaltaiset-kirja, Sinitiainen neljän tuuman hurikaani-kirja ja Punarinta hämärän henki-kirja.
Juu, näin on! Ehkä aloittelijalle vähän hankala kun alueena on koko Eurooppa. Myös Petolintuoppaalle vahva suositus! Oma setti ohessa:
Täällä Pohjois-Karjalassa tänään edelleen tiltaltti laulelee pihapiirissä. Ei tunnu olevan kiire muutolle.
Ilmavirtaukset ja tuulet ovat olleet etelästä päin. Nyt on kääntymässä pohjoisen puolelle, joten muutto alkaa.
Tiltaltteja näkee ja kuulee vielä yleisesti. Etelä-Suomesta havaintoja on Tiirassa varsin yleisesti vielä marraskuussa ja ainakin viime vuosina yksittäisiä vielä joulukuunkin alkupäivinä.
Kuusamossa ja posiollakin lauleli vielä viimeviikolla tiltaltit, mikä yllätti, koska satakunassa niitä en ole kuullut hetkeen.