Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Toinen kääpä [ Hopeakääpä, Canopora subfuscoflavida ]


5.10 Marttila
Männyn kannolla, vähän liilahtavan värinen, kaukaa katsoen. 6-7 mm paksu, on sama kuin pillien pituus. Pillejä 2-3 mm:llä. Pillit “sokerihuurrettuja” .Kuivana väri tumman harmaa. Ei tuoksua.

Kelokääpä tulee mieleen “perusvaihtoehtona”,mutta voisikohan olla jotain muutakin?

Kelokääpää kannatan myös…pillitkin sopisivat siihen. Jos näyte on niin kannataa nuuskia sitä, näytteistä (ainakin itselle) tulee se Kääpäkirjassakin mainittu lakritsinen tuoksu. Hyvä tuntomerkki ko. käävälle mielestäni.

Kelokääpää ehdotan minäkin, ja sitä tosiaan itsekin aina nuuhkaisen.

Kiitos vastaajille.
Mitään hajua en tässä aistinut, en tuoreena enkä kuivana. Toki tiedän tuon kelokäävälle ominaisen hajun. Ihmetytti myös se, että jos olisi kelokääpää se yleisesti pystypinnalla kasvaessaan muodostaa portaita. Tämä oli tasaisen sileä ja tasapaksu.

Kelokääpä on minunkin mielestä se ykkösarvaus. Nämä sahauspinnalla kasvavat on siitä hankalia, että pillistöstä on vaikea saada sitä muotoa näkymään ja se vie helposti harhaan. Joskus näitä peruslajejakin joutuu skooppailemaan varmistukseksi.

Aika tyypillinen 2-3 vuotias hopeakääpä. Laji on hiukan muunteleva iästä ja mistä lie riippuen, mutta juuri tällaisia vanhoja yksilöitä on tullut kerättyä ja skoopattua parikin.

Hopeakäävälläkin on (pistävä) haju, mutta se puuttuu useammin kuin kelokäävällä. Myös se saattaa irrota lähinnä sieltä puuaineksesta kun ottaa näytteen.

Kiitos Pyry.
Minulla on muutama hopeakääpä löytö, kaikki sammaleen peittämältä, maassa makaavalta, laholta puulta. Tämä, jos on hopeakääpä, kasvoi täysin erilaisella kasvulaustalla ja -paikalla, aikaisempiin löytöihin verraten. Toki kääpäkirjassa on maininta, että löytöjä on myös kalliomänniköiltä.
Tämäkin selviää, näyte on Matilla.

Pyry on oikeassa. Skooppasin näytteen ja on selvä hopeakääpä.

1 tykkäys

Kiitos Matti määrityksestä, nopeasta sellaisesta.

1 tykkäys