Tuntematon torttu [Cacoecimorpha pronubana, outorullakääriäinen]

Hyvää alkanutta ötökkävuotta kaikille! Vuoden 2024 ensimmäiseksi hyönteiskuvakseni osui tämä kääriäinen, joka oli varmaan tullut polttopuiden mukana sisälle. Hahmoltaan se tuo mieleeni jonkin rullakääriäisen, mutta enempää en siitä uskalla arvellakaan. Mikähän mahtaa vierailijani olla lajiaan? Pituutta ilman tuntosarvia oli 8 mm.


Joensuun Kiihtelysvaara 20.1.2024

Hyvää ötökkävuotta! Kovasti näyttää importtilajille Cacoecimorpha pronubana.

https://lepiforum.org/wiki/page/Cacoecimorpha_pronubana

Kiitos vastauksesta, Pekka. Suomalainen nimikin ehdottamallasi kääriäisellä näyttää olevan: outorullakääriäinen. Laji -sivustolla näkyy kuitenkin vain kaksi havaintoa Etelä-Suomesta! Jään ihmettelemään, mistä kummasta sellainen importti olisi tänne Pohjois-Karjalan korpeen eksynyt, kun rajatkin on suljettu… :thinking: :wink: Tosi vahvasti ulkonäkö sopii koiraspuoliselle Cacoecimorpha pronubanalle, myös koko, jos siipiväli on luokkaa 15-17 mm. Ihmetellään tätä porukalla vielä vähän aikaa. Mahtaako löytyä muuta, yleisempää lajia?

Jatkan tutkailua ja liitän pari tänään päivänvalossa otettua uutta kuvaa. Sama otus on mitä todennäköisimmin kyseessä, sillä en ole nähnyt kahta yhtäaikaa. Näissä värisävy on punertavampi kuin illalla otetussa kuvassa. Silmiini väri näytti todellisuudessa aika tummalta.


Field Guide to the Micro-moths of Great Britain and Ireland - kirjasta ei löydy ainakaan toista yhtä hyvin sopivaa ehdokasta. Ollaan toki Suomessa :wink:

Voisiko olla, että on tullut leikkokukkien tms mukana toukkana joskus jostain ja koteloitunut sisälle, nyt kuoriutuen?

Kyllä tuo vois olla pronubana. Itsellänikin kyläpaikassa oli ilmestynyt sisälle, eikä oikein mitään muuta mahdollista ollut tuotu sisälle, kuin joulutähti. Jos se on vielä tallessa, sen takasiivet on aivan erilaiset kuin suomalaisilla lajeilla. Kannattaa muutenkin ottaa talteen. ali

Kolme kertaa kiitos, jokaiselle omansa: Pekka, Juha ja Ali. Vakuutuin siitä, että tämän yllättävän havaintoni täytyy olla Cacoecimorpha pronubana. En tullut ajatelleeksi tuota joulukukka -mahdollisuutta. Kaikki niistä eivät ole kotimaista perua, vaan jotkut tuodaan ulkomailta. Esimerkiksi Saksasta on runsaasti havaintoja. Löysin myös tietoa Norjan vuonolaaksoissa havaituista luonnonvaraisista pronubanoista. Tanskasta tuodaan tänne kukkia myyntiin. Ehkä sieltä on ollut minun joulutähteni tms. peräisin. Tämä on mielestäni koiraspuolinen. Jos olisin pyydystänyt sen tutkittavaksi, olisin varmaan nähnyt myös oranssin sävyiset takasiivet. Mutta mieluummin aina kuvaan hyönteisiä elävinä. Nyt en ole sunnuntain jälkeen enää nähnyt vierailijaani.
Cacoecimorpha_pronubana_m_OS_s
Tämän kuvan lainasin Lepiforum.org -sivustolta.