Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vajaan sentin mittainne lude tai torakka

Osaako joku tunnistaa mikä mahtaa olla kyseessä? Salamalla kuvattu, näyttää ehkä aavistuksen tummemmalta kuin livenä mutta suht tumma otus kuitenkin. Kotimainen laji vai tuliainen Brasiliasta?

Tähän aikaan on kotimaisia torakoita melko hyvin liikkeellä, tämä saattaa olla nuori metsätorakka.

1 tykkäys

Metsätorakka kävi itselläkin mielessä kuvien perusteella, takaruumis näytti suhteessa leveämmältä kuin brassitorakoilla yleensä. Toivottavasti näin. :slight_smile:

Jos tämä on kotimainen, vain lapintorakka (Ectobius lapponicus) on mahdollinen näkyvien tuntomerkkien perusteella. Nimestään huolimatta sitä tavataan koko maassa. Mielelläni näkisin muitakin kuvia.

Tuostapa vielä pari kuvaa lisää (tosiaan sen verraan myöhään illalla että salamaa joutui käyttämään, mikä hiukan vääristää värejä)
torakka_sivu torakka_sivu2

Näyttää jotenkin tummemmalta ja leveämmältä kuin Brasiliassa liikkuneet torakat, mutta toisaalta ensimmäisen torakan löytyminen pari viikkoa tropiikista paluun jälkeen herättää epäilyksen alkuperästä…

@harrynystrom, lapintorakan kannalla minäkin, mutta eikös tällä ole tuo selkäkilpi (tms) värittynyt metsätorakkamaisen selkeästi toisaalta?

Moro,
tässä on mielestäni Ectobius lapponicus) nymfi, Kuvattu 7.8.2018.
Selässä olevat pisteet varmistaa.

Vaikka salama tummensikin hieman, ei kyllä ollut ollenkaan noin vaalea kuin kuvan lapintorakka…

@Rane_Olsen Selkeys ei ole koirailla merkittävää, vaan värittyneen alueen muoto. Joskus sitäkin voi tosin olla hankalaa tulkita. Naarailla sen sijaan värilläkin on merkitystä: lapintorakan etuselän kuvio on ruskea, punertava, kun metsätorakalla se on musta tai ainakin tumma.

Nyt isommalta näytöltä kuvia katsoessani totean ainakin heti alkuun sen, että @Apena:n kuvassa on lapintorakan naaras, ei nymfi. Sillähän on munakotelokin kiinni peräpäässään.

Alkuperäisissä kuvissa minua hämää ristiriita: etuselän väritys sopii metsätorakalle, mutta siivet ovat pitkät, jotka sopivat lapintorakalle, samoin siipien laikut (metsätorakan naaraalla on lyhyet, vähälaikkuiset tai laikuttomat siivet). Lapintorakalla taas etuselän pitäisi olla vaalea, mitä se ei ole.

Näiden kuvien perusteella jätän toistaiseksi määrityksen auki.

1 tykkäys

Näin jälkikäteen ajateltuna olen kyllä melko varma siitä, että tämä on lapintorakan, Ectobius lapponicus, naaras. Salama ja valotus vain saavat värit näyttämään joltain muulta.