Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Valkoisia palleroita

Heinävesi 7.11.2021 - onkohan tuo pörröinen kasvusto jotain homesientä? Tuosta toisesta en osaa edes arvuutella, mikä on? Kiitos!

mikä5_061121

Hei,

tuo karvainen voi todellakin olla hometta tai sitten ei.

Minkä kokoisia pallerot ovat? Olivatko kovia? Kavoivatko lehtipuulla? Varjon puolella?

Arvuuttelen punanäpyksi…

Kiitos, ensimmäiseen kuvaan liittyen en edes enää nyt muista tarkempaa kohtaa mistä kuvasin. Alemmat pallerot kasvoivat kasvimaalla raakalaudasta tehdyn kasvilavan kupeessa. Voisin käydä tänään kurkkaamassa ja kuvaamassa josko niitä vielä on ja missä kunnossa eilen iltaisen lumisateen jälkeen.

Hei,

punanäppy kasvaa risuilla. Multa pitää (mänty-?) laudan kosteana eli voisi olla jotain hometta tms.

Kun kysyy sienistä, kannattaa kertoa mahdollisimman paljon niistä. Kuvasta ei aina näe kaikkea määritykseen vaikuttavaa esim. sienen kovuutta, kokoa, tuoksua (makua, tosin kaikkea, tätäkään, ei kannata maistella saati niellä maisteltuaan). Monissa sienissä on myös alapuolella (heltat, pillit, oraat ym.) määrittämistä helpottavia yksityiskohtia, joten kuvaan kannattaa laittaa joku yksilö alapuoli ja mahdollinen jalka näkyvissä.

Marja

Jos käyt uudestaan katsomassa, niin kuvaa myös laajemmin sitä ympäristöä puun pinnalla. Tai katso näkyykö siinä muita sieniä. Jos tämä on home, niin lähellä voi kuitenkin olla saman lajin suvullisia itiöemiä.

Toisaalta tällaiseksi turpeaksi palloksi päätyvät myös joskus kotelomaljalliset sienet, joilla loisii jokin muu laji. Jos laudallasi löytyy vaikkapa huonokuntoisia Mollisia-suvun sieniä, voi olla loinenkin (niillä mm. Xenolachne-loinen ei ole valtavan harvinainen ilmiö). Ihan tyypillisen näköinen tuo ei olisi loisituksi Mollisiaksi, mutta en satavarmaksi tiedä miten säät yms vaikuttaa siihen lopputulokseen.