Vattupuskan porukkaa

Monenlaista joukkoa sitä metsästä mukaansa saa… Ainoa, jonka tunsin entuudestaan, oli palleluteen nymfi. Vihreä pikku lude taitaa sekin olla nymfi. Laji on vielä hakusessa. Tuosta toukasta haluaisin jonkun tietäjän kertovan. Näitä vaaleita pieniä vadelmien “asukkaita” on iät ajat kutsuttu vattumadoiksi, mutta eiväthän ne näytä vattumittarin toukilta. Vai onko tämä sen vihreän kookkaamman esiaste? Viimeiseksi sitten tuo 2,5-3 mm pituinen raitajalkainen ötökkä. Mikähän se mahtaa olla? En nyt välttämättä nimeä sille kaipaa, mutta kiinnostaisi tietää, mihin joukkoon tällaiset kuuluvat. :thinking:

Joensuun Kiihtelysvaara 3.8.2020

1 Like

Viimeinen on minusta kaskaan nymfi mutta koskaan en ole nähnyt karvaista. Laji kiinnostaisi minuakin.
Noita nymfejä vaan harvemmin saa lajilleen.

Hokke, suuret kiitokset, kun osasit johdatella minut etsintöihin! :smile: Aika helposti British Bugs -sivustolta löytyi sopiva kaskas Cicadellidae -joukosta. Macropsis scutellata nymph, jolle jopa löytyi Laji.fi:stä suomenkielinen nimi nokkosnaamiokas. Ainoa Macropsis, jolle on siellä suominimi. Habitus sopi hyvin, mutta väri ja isäntäkasvi ei. Flickristä löytyi kuvaaja tristanba, jolta oli kuvia niin scutellatasta kuin yksi kuva myös Macropsis fuscula nymfistä. Sen isäntäkasvi on Englannissa karhunvatukka. Sen kuva täsmää oheisen kuvani kanssa. Uskoisin, että pääsin aika lähelle totuutta. :interrobang: Kun menen seuraavan kerran vattupusikkooni, yritän bongata aikuisen, jos mahdollista. Laji-sivustolla on vain kolme havaintoa eri puolilta Suomea, mutta ei kai tällainen pikkuruinen ötökkä ole paljon havaintoja saanutkaan… :wink:

Nyt selvisi tuo “vattumatokin”, kun ryhdyin googlailemaan: vattukuoriainen (Byturus tomentosus). Ei siis olekaan perhosen toukka. Eihän se sellaiselta näytäkään…

Ja tuo vihreä kakkonen lienee Miridae -porukasta Notostira -ahdeluteen nymfi. Voisiko olla kenties kaakonahdelude (Notostira elongata)?