Mahtaako tämä olla verkasmarmorilude (Phytocoris longipennis)? Jos ei, niin mikähän se sitten mahtaa olla?
Joensuun Kiihtelysvaara 19.7.2021
Mahtaako tämä olla verkasmarmorilude (Phytocoris longipennis)? Jos ei, niin mikähän se sitten mahtaa olla?
Mäntymarmorilude, P. pini.
Kiitos määrityksestä, Petro! Maallikon silmin en pysty näkemään kuvista, missä se ero on. Itse arvoin mänty- ja verkasmarmoriluteen välillä, mutta päädyin ehdotukseeni, koska tämä lude oli koivun rungolla, eikä mäntyjä tai muitakaan havupuita ei olluut läheisyydessä, vain koivuja ja puistomainen lammen ympärys. Luotan ilman muuta asiantuntemukseesi.
Eikös tää nyt oo kuitenkin dimidiatus, kirjomarmorilude.
Kiitos mielenkiinnostasi kesäistä ludettani kohtaan, Aki! Tutkin nyt uudestaan “silmät ristissä” tätä ja verrokkina sekä P. piniä että P. dimidiatusta, enkä tullut sen viisaammaksi. Ainoa ero, jonka huomasin Laji.fi -sivuston perusteella on se, että mäntymarmorilude on yleinen täällä Pohjois-Karjalassa, kun taas kirjomarmoriludetta ei ole näköjään tilastoitu lainkaan Pohjois-Karjalassa esiintyväksi. (Voihan niitä silti todellisuudessa olla täälläkin, mutta ehkä harvemmin…) Petro on sen tason guru, että en lähtisi haastamaan… Jos näin talvella teitä viisaampia kiinnostaa ottaa kantaa tähän asiaan, niin mukavaahan se minusta olisi.
Petro on kyllä monia minunkin määrityksiä korjaillut, mutta vaihteeksi toisinkin päin! Sattuu niitä huolimattomuusvirheitä joskus guruillekin.
Keskusteltiin edellisen kommenttini jälkeen tästä toisaalla, ja kyllä Petrokin oli kanssani samaa mieltä, että tämä on dimidiatus. Erot lajien välillä liittyy mm. tuntosarvien jaokkeiden / pään ja etuselän pituuksien/leveyksien mittasuhteisiin.
Kiitos mielenkiinnostasi ludettani kohtaan. Jos olette Petron kanssa yhdessä siitä keskustelleet, niin vaihdanpa vielä kerran nimen otsikkoon…
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.