Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vielä muutama [mahd.ryppynahakka, patinanastakka, pikkusarvikka, joku kotelosieni, mahd.Diatrypella favacea]

Heinävesi 3.11.2021

  1. mikähän tämä kääpä?

  1. mikä värjää koivulahoa siniseksi? Entä onko kuvassa näkyvä hyytelö myös kantasieniä, ei limasieniä?

  1. onko tämä joku haarakas koivun maapuulla?

  1. mitä nämä mustat, karheat kasvustot ovat lahopuulla?

Ykkönen on joku nahakka, luultavasti ryppynahakka. Käävät erottaa siitä että niillä on aina pillit. Kakkosessa puun on värjännyt patinanastakka niminen sieni. Sitä hyytelöä en oikein hahmota. Kolmosen laittaisin pikkusarvikaksi vaikka väri on hieman outo - oliskohan valkotasapaino vähän pielessä. Nelonen on joku pyrenomykeetti, eli sienissä ollaan, tuollaisia näkee usein esim. pihlajalla, mutten niitä lajeja tunne juuri yhtään.

1 Like

Sienet on siitä kivoja että retkillä löytyy katsottavaa lumen tuloon saakka ja talvellakin voi vielä etsiä ja opetella kääpiä. Saa ainakin jatkettua maastokautta kun kasvit, hyönteiset ja linnut sun muut alkavat olla kortilla.

Kannattaa ostaa joku opas selailtavaksi. Paras kotimainen on varmaankin tämä

1 Like

Kiitos kirjavinkistä! Pitääpä hankkia, edullinenkin on. Muutamia ruokasieniä lukuunottamatta tietämykseni sienistä on olematon :slight_smile: Tämän vuoksi sitten tuleekin näitä viestejä laitettua foorumille, kaikki kiinnostaa… :slight_smile:

Juu, kolmonen on pikkusarvikka (ei siis -sarvikas), joka saa kuivuessaan tuollaisen oranssin sävyn. Kosteana se on kirkkaankeltainen.

1 Like

Viimeinen voisi olla Diatrypella favacea. Varmistus vain skoopilla.

1 Like