Ylivuotinen sienimakkara [Nuijakuukunen, Lycoperdon excipuliforme]

Haulla en löytänyt tästä juttua täältä. Hauska makkara eiliseltä. Irtonaisena toi mieleen lähinnä pelkän roskan. Käsissä pyöriteltynä ajatukset päätyivät lopulta tuhkeloihin, joista sitten löytyikin oikea. Nuijakuukunen, Lycoperdon excipuliforme :

Hakkuilta toistaiseksi säästynyt pienehkö kallionalunen. Joitain kääpiäkin, mutta näitä on aika turha tunnistella näin (eka ehkä se kittikääpä) :

Tätä kalliolla kasvanutta vihreää jäkälää vielä pähkäilen. Varmaan aika tavallinen, mutta kun nämä tuntee sen verran huonosti, eikä edes kirjastoon pääse nyt pläräämään. Pilkkunahkajäkälä kuitenkaan:

Tähän aikaan vuodesta löytää noita ylivuotisia nuijakuukusia. Itsekin kuvasin lajia eilen sieniatlasta varten.

1 Like

Eka kerta kun löysin näin keväällä, muita tuhkeloita on kyllä näkynyt. Tuo jäkälä taitaa olla sitten purokilpijäkälä, Dermatocarpon luridum. Luopioisten kasvistosta löytyi:

https://www.luopioistenkasvisto.fi/Sivut/jakalat/purokilpijkl.html

Lähikuva:

Kasvupaikka ei taida olla äkkiseltään tyypillisin eli kallion seinämän pienessä syvennyksessä parin metrin korkeudessa. Kosteusolosuhteet pysyvät ilmeisesti riittävän hyvinä. Luopioisten kasviston mukaan tätä löytää parhaiten purojen pohja- ja rantakiviltä ja varmaan on tullut nähtyäkin niissä.