Ällö kärpänen?

Mikä kärpänen tämä on. Ei näytä hirvikärpäseltä, mutta oli vaimoni kimpussa, kun tuli metsästä? Pituus (siis kärpäsen) nenästä häntään vain 4mm.
Veikko

Oisko joku täikärpänen, onhan hirvikärpänenkin täikärpänen mutta mm linnuilla omia

Samaa mieltä, joku lintutäikärpänen melko varmasti.
Oravalla saattoi ehkä myös olla joku vastaava…
Ornithomyia on yksi näitä yleisiä linnuilla olevia sukuja.

Kiitokset JMJ ja Hokke, minulle riittää tämä tässä vaiheessa. Hirvikärpänen on Nuuksiossa kulkiessani tullut niin tutuksi eikä ole minulle aiheuttanut koskaan puremia, että toisen täikärpäslajin yllättävä tapaaminen herätti heti levottomuutta josko se voisi olla tuossa suhteessa haitallisempi. Toisaalta, kyllähän uuden lajin tapaaminen sinänsä on aina kiinnostavaa, vaikka se olisikin ällö :slight_smile:
Veikko

Ornithomyia chloropus tai fringillina. Lintujen täikärpäsiä, ei esiinny oravalla (kirppuja sen sijaan on samaa sukua linnuilla ja oravilla). Harmittomia otuksia. Lintujen täikärpäset eivät pudota siipiään (tosin joillain lajeilla ne ovat surkastuneet) ja kärsä on tuollainen paksuhkon näköinen, eikä hirvikärpäsen pilli.

Kalasääsken täikärpästä (Olfersia fumipennis) lukuunottamatta kaikki melko triviaaleja lajeja, tosin näihin törmää harvoin, ellei lintujen kanssa puuhastele. Lintuharrastajat voisivat pitää silmällä jalohaikaroita, josko niistä löytyisi maalle uusi Icosta ardeae.