Arinakääpä pohdintaa - Mustakääpä/Sysikääpä/Arinakääpä

Löysin isolta raidalta (pysty/eläväpuu) Arinakääpää. Jo maastossa mietiskelin, että aika harvoin Arinakääpää olen raidalla tavannut, tosin aikasen harvassa kookaat ja iäkkäät raidat täällä Pohjois-Savossa ovatkin ainakin luonnometsissä.
Kotona Kääpäkirjasta sitten tuli vastaan Mustakääpä (Phellinus igniarius/trivialis) ja löytämäni käävän kasvutapa, eli alareuna levittäytyy puupinnalle sopisi aika hyvin Mustakäävälle, samoin kasvualusta, elävä Raita ja puulla oli useita Arinakääpiä.
Taitaapi olla hieman hakusessa vielä nämä Arinakääpien lajit?
Vertailunvuoksi kuvassa 2 on “perinteinen” arinakääpä.

KUVA 1

KUVA 2

Nämä arinakäävät on aika kinkkisiä. Mustakäävän erottaminen arinakäävästä (P. igniarius s.str.) ei ole helppoa enkä ole kovin hyvin siihen perehtynyt. Parisen vuotta sitten erotin Oulun kokolemista joitakin mahdollisia mustakääpiä Helsingin kokoelmiin ja muistan, että rajanveto oli vaikea eikä Tuomo kaikkia pitänyt mustakääpinä. Maltokerroksen ohuus on yksi tuntomerkki, mutta se vaatii itiöemän lohkaisun.

Otin näytteen yhdestä pienestä käävästä samalta puulta (en raaskinut rikkoa tuota kuvan kääpää), näytekääpä oli kooltaan n. 3cm ja halkaistuna siinä pillipinta oli n. 2cm ja malto paksuimillaan n. 4mm…

Ylempi kuva on mielestäni mustakääpä. Alempi kuva taas näyttäisi kasvavan koivulla, eli menee silloin sysikääväksi. Phellinus igniarius, arinakääpä kasvaa vain pajun sukuisilla puilla.