Diachrysia tutti? [Diachrysia stenochrysis/chrysitis]

Tämä metallinhohtoinen kaunotar nautiskeli auringontähden antimista niin innokkaasti, että sain rauhassa kuvata sitä eri kanteilta. Netin kuviin verratessani huomasin, että tämä näyttää epätavallisen turkoosin väriseltä, mutta uskon sen kuitenkin olevan poikkimessinkiyökkönen (Diachrysia tutti). Olenko oikeassa?


25.7.2018

Kyllä vain, tosin nykyinen nimi on Diachrysia stenochrysis.

Siis taas yksi nimenvaihdos… Jostain syystä minulta jäi tarkistamatta Laji.fi:stä pitääkö nimi vielä paikkansa. Yleensä niin teen, koska on ilmennyt niin paljon muutoksia. Kiitos sinulle vahvistuksesta ja korjauksesta, Jorma!

Vastaan tähän samoin kuin toiseen kysymykseen lajiparista:

Lajipari stenochrysis(=tutti) ja chrysitis on nykytietämyksen mukaan mahdoton erottaa ulkoisesti tai genitaaleista toisistaan. Lajeilla on hyvin pieni, mutta johdonmukainen ero DNA:ssa ja niiden feromonien koostumus poikkeaa toisistaan selvästi. Lajiparia tullaan lähivuosina tutkimaan tarkemmin DNA-menetelmin, josko se toisi hieman valoa näihin kahteen.

Itse vertailin FINBOLD-aineiston määritettyjen yksilöiden kuvia ja havaitsin, että mikäli tuo tumma keskisarake on vähänkään poikki, se sopii kumpaan lajiin tahansa, mutta yhtenäinen se oli vain chrysitis-yksilöillä. En uskalla vannoa onko tuo pitävä tuntomerkki, mutta ainakin chrysitis voisi olla mahdollista saada siten lajilleen. Ehkä. :wink:

Oi, voi! Nythän meni vaikeaksi. Mitäs minä nyt teen tuon otsikon kanssa? Harry, sinulta tuli kattava pläjäys mielenkiintoista tietoa. Kiitos! Hakiessani aiempia keskusteluja asiasta huomasin, että viime kesänä asiaa oli myös käsitelty täällä foorumilla.

Tarkoittaa siis sitä, että kuvan yksilöä ei voi varmuudella määrittää lajilleen: Diachrysia stenochrysis/chrysitis.

Kiitos, nyt meni perille. :wink: Ajattelin, että täytyykö laittaa sp.:llä, mutta teen kuten merkitsit. Hyvä näin.