Messinkiyökkönen vuodelta 2018 [Diachrysia chrysitis, messinkiyökkönen]

Hirvensalmi, Tuukkala, Hämeenmäki
03062018
Poikkimessinkiyökkönen (Diachrysia stenochrysis), ehkäpä?


Jos se laji yleensä on olemassa, niin kyllä. :slight_smile:

1 tykkäys

Kyllä stenochrysis (tai tutti) lajina on olemassa (tästä on tulossa jossain kohtaa kovaa faktaa ulos), mutta kuvan perhonen on erittäin todennäköisesti chrysitis.

Silloin kun ruskea vyö on yhtenäinen, laji on varmuudella chrysitis, mutta jos vyö on poikki, kyse voi olla kummasta tahansa lajista ja määritys pitää perustaa muihin tuntomerkkeihin.

Lajien yleishabitus on erilainen eli chrysitis on selvästi rotevampi ja usein myös selvästi isompi laji- Useimmiten tuo ruskea vyö on myös poikki melko lyhyeltä matkalta (kuten kuvassa), mutta joskus väli voi olla suurikin.

Se toinen laji on sitten hennompi, pienempi ja tuo ruskean vyön väli on usein varsin suuri.

Kokoelmayksilöiden kohdalla löytyy sitten vielä yksi varsin hyvä tunnistuskeino lisää. Eli kun yksilöitä katsoo sivusuunnasta (esim. 1 metrin päästä) päivänvalossa, niin chrysitis näyttää varsin matalta, mutta tämä toinen laji hohtaa “kultaisena”. Tämä ero toimii myös kuluneilla (sinertävillä) yksilöillä.

Uskoisin, että aika moni joutuu tässä tarkistamaan määrityksiään eli merkittävä osa stenochrysis-lajiin määritetyistä siirtyy lajiin chrysitis. Silti ei tämä toinenkaan laji mikään harvinaisuus ole. Sen lento tosin alkaa vähän myöhemmin kuin chrysitis-lajilla ja on myös lentoaikana lyhyempi, joten huonolla tuurilla noita “pieniä” ei ole kovinkaan ahkerasti otettu talteen. Kesäpolven yksilöitä esiintyy molemmilla lajeilla.

1 tykkäys