Ehkä sammalsolmunen [Lajia ei voi määrittää]

Hieman ennen puoltapäivää löysin uimarannaltani kirkkaankeltaisia pieniä limakkoja. Ne olivat ilmestyneet yön tai aamun aikana, koska illalla niistä ei ollut tietoakaan. Koko muodostelman halkaisija oli noin 3 cm ja alla oli hieman kariketta ja multaa. Kolmen ja puolen tunnin päästä kävin tarkastamassa tilanteen uudelleen. Kirkkaankeltainen väri oli muuttunut ruskeaksi ja pienet limakot olivat kuivettuneet. Paikka on iltapäivällä paahteinen ja kevyt tuuli vaikutti myös nopeaan kuivumiseen. Voisiko kyseessä olla sammalsolmunen. Kerran aiemmin olen siihen törmännyt, jolloin sitä oli perinteisesti sammalten päällä? Nyt nopea kuivuminen saattoi ehkäistä limakkojen kulkeutumisen paremmille paikoille.


En ole varma mikä laji tässä on kyseessä. Ehkä Marjalla olisi tähän näkemystä. Ei tuo sammalsolmunenkaan varmaan mahdoton ole mutta tulee kyllä mieleen myös mesisolmunen. Sillä on tuollaisia vaaleankeltaisia pötkylöitä tiiviissä nipussa. Miltähän tuo näyttää huomenna? Lähikuva olisi kiva jos kuvauskalustosi sen sallii.

Minulla ei ole kameraa, aika tavallisella puhelimella yritän ottaa kuvia. Nämä kaksi kuvaa on otettu tänään lauantaina klo 10.30. Tämän tarkemmaksi en millään saanut. Se mesisolmunen olisi pieni lottovoitto lauantain kunniaksi, mutta saakohan näistä määritettyä mitään.


Hei,

kesken kehityksen kuivuneita ei voi määrittää, sillä niistä puuttuvat määritykselle oleelliset rakenteet.

Foorumille on nyt alkanut tulla paljon limakkokuvia. Kesken kehityksen olevista limakoista on turha ruveta arvailemaan lajia, vaikka muutaman lajin pystyykin jo aika varhaisessa kehitysvaiheessa määrittämään. Jos löytää kesken kehityksen olevan limakon, niin paikka kannattaa panna mieleen tai merkitä ja käydä katsomassa myöhemmin, miksi kehittyivät, kuten sinä teitkin. Harmi vaan, että joskus olosuhteet eivät ole suosiollisia.

Osan kehittyvästä limakosta voi myös laittaa johonkin muovirasiaan (esim hyvin puhdistettu margariinirasia) kostutetulle talouspaperille ja sijoittaa varjoon tai jääkaappiin kehittymään kansi hieman raollaan tai reitettynä homehtumisen ehkäisemiseksi.

t: Marja