Erysiphe polygoni -kompleksi ("pihatattarenhärmät")

Toisessa ketjussa Mali kiinnitti huomioni siihen, että pihatattarenhärmä (Erysiphe polygoni) on pilkottu kolmeksi lajiksi. Luin ketjussa linkitetyt artikkelit läpi ja tässä yhteenveto pihatattarenhärmää koskeviin sekvensointeihin perustuviin pilkkomisiin.

Pihatattarenhärmä (E. polygoni) kasvaa seuraavilla Suomessa kasvavilla tai kasvatetuilla lajeilla: pihatatarryhmä (Polygonum aviculare), joista Laji.fissä on erikseen erotettu isopihatatar (Polygonum aviculare), pohjanpihatatar (P. boreale), tannerpihatatar (P. arenastrum) ja suippupihatatar (P. rurivagum), sekä kaakontattarella (P. patulum). Sekvensoinneissa ei mainittu muita Polygonum-lajeja, mutta todennäköisesti sama härmä kasvaa muillakin Polygonum-lajeilla.

Omien havaintojeni mukaan Helsingissä erittäin yleinen härmä, jota löytyy loppukesällä ja syksyllä jokseenkin joka paikasta pihatatarryhmän lajeilta. Tässä kuvattuna pihatatarryhmän lajilta:

Erysiphe acetosae kasvaa niittysuolaheinällä (Rumex acetosa), ahosuolaheinällä (R. acetosella) ja tulisuolaheinällä (R. thyrsiflorus). Omien havaintojeni mukaan tämä on Helsingissä melko niukka. Olen usein ihmetellyt sitä, miksi vieressä kasvaa muita hierakkalajeja (Rumex spp.) tai pihatattaria, jotka ovat täynnä härmää, mutta suolaheinillä härmää ei kasva.

Tässä isäntänä ketosuolaheinä (R. acetosella subsp. acetosella):

Kolmas erotettu laji on Erysiphe rumicicola, joka kasvaa muilla Rumex-lajeilla, nk. hierakoilla, raparpereilla (Rheum spp.) ja tattareilla (Fagopyrum spp.). Omien havaintojeni mukaan erittäin yleinen kaikenlaisilla hierakoilla, raparpereilta en ole lajia koskaan löytänyt. Tässä kuvattuna poimuhierakalta (Rumex crispus):

2 Likes

Kiitti hyvästä koosteesta!

Erysiphe acetosae tuntuu olevan selvästi näistä harvinaisin laji! iNatissa ei ole kuin kymmenkunta havaintoa. Tosin kolme niistäkin on omia havaintoja, joten tuskin se ihan niin harvinainen on.