Etusivun valikko ei oikein palvele

Näemmä joku muutos tehty tuohon valikkoon ja tämä foorumi jää ikävästi tuonne alasvetovalikkoon. Sanoisin että vanha oli parempi, onko paluuta? Foorumi on kuitenkin päivittäin käytössä ja oma vihko satunnaisemmin. Mitäs muut on mieltä?

1 Like

Kirjanmerkki selaimessa on nopein tie, joten sen puoleen ei merkitystä. Jäähän foorumilinkki nyt vähän piiloon sellaiselta, joka ei tiedä foorumista, mutta eipä tämä foorumi kuitenkaan ole Lajitietokeskuksen “ydintä”, joten en tiedä, mikä on paras.

Samaa mieltä Anne-Marin kanssa, vanha oli parempi. Hiukan ärsyttää myös se, että etusivun kautta avattu foorumi avautuu nyt uuteen välilehteen.

En valita, pääasia että toimii, ja kaikkeen tottuu. Pelkästään PC:tä ja Chromea käyttävänä vanha oli minulle kuitenkin mukavampi vaihtoehto.

Joo, vanha paree! Mulla on usein käytetyt sivut tallennettu Firefoxin kirjanmerkkipalkkiin.

Itse käytän foorumia pääsääntöisesti vain kännykällä ja vaikka ruudulla on kokoa niin on kyllä hankala hakea tämä foorumi kännykällä ja jotenkin sujuvasti osua siihen.
Kokeilin tuota kirjanmerkkiäkin mutta ei se oikein kyllä luonnistu ja siellä on tsiljoona muutakin jo tallessa. Selkeesti maanantai kun hihat palaa kun joku sotkee rutiinit :slight_smile:

Piilotettuna linkki foorumiin ei ainakaan ole enää etusivun sisäänheittotuote jolla houkutella uusia harrastajia. Ihan sama hommeli kun kaupassa joku tuote poistetaan näkyvältä myyntipaikalta ja siirretään huonommalle paikalle. Ei se sitten enää myy yhtä hyvin. Nyt tulee vähän tunne että lajitietokeskus haluaisi keskittyä ennemmin datapalvelujen tuottamiseen viranomaisille ja siirtää siksi kansalaistieteen vähemmän näkyvälle paikalle. Vaikea keksiä muuta syytä linkin piilottamiselle ja uudelle välilehdelle.

Desktopissa on ihan turha piilotella linkkejä, tilaa on riittävästi kyllä. Mobiili on eri asia.

Huomasin, että vaikka olen vuosikaudet täällä pyörinyt ja lähes tulkoon päivittäin, niin en ole tullut edes testanneeksi tuota etusivun Lajit -otsaketta. Mieluummin sen piilottaisi alasvetovalikkoon ja jättäisi foorumin näkyviin. En näe sillä sinänsä mitään erityisarvoa tuola palkissa. Täälähän on hurjan paljon tärkeää tietoa laajalla skaalalla aloittelijasta asiantuntijaan ja se jää näkymättömiin jos se pitää osata erikseen hakea.
Peräänkuulutan nyt perusteluja mikä tässä on ideana?

Sen noin 6 vuoden aikana kun foorumilinkki oli Laji.fi:n valikossa, saimme säännöllisesti palautetta, että se on epäolennainen ja myös hämmentävä, koska vie käyttäjän jonnekin muualle kuin Laji.fi-portaaliin. Samaan aikaan ylävalikkoon on toivottu lisää linkkejä: kaikki haluaisivat itselleen tärkeät asiat sinne. Sijoitimme nyt vähemmän käytetyt pudotusvalikkoon. Päävalikkoon jätettiin Lajitietokeskuksen olennaisimmat toiminnot: lajit, havainnot ja havaintojen tallennus.

Vaikka foorumilla on hyvä ja aktiivinen ydinporukka, se on lopulta kuitenkin aika marginaalinen: alle 10 % Laji.fi:n rekisteröityneistä käyttäjistä on käynyt foorumilla edes kerran viimeisen vuoden aikana. Sisäänheittotuotteena luontoharrastukseen toimii paremmin esim. iNaturalist, jolla on kertaluokkaa enemmän käyttäjiä kuin foorumilla, erityisesti aloittelevia harrastajia.

Olemme toki kiinnostuneita ajatuksista, miten ihmisiä saataisiin paremmin luontoharrastuksen, ja eritusesti havainnoivan harrastuksen piiriin! Nyt väki on aika hajallaan, paljon erilaisissa Facebook-ryhmissä.

Mikko / Lajitietokeskus

PS. Foorumille pääsee monella tavalla, itse kirjoitan selaimeen “fo” ja painan enter, foorumi on ensimmäinen osoite, jota selain ehdottaa.

1 Like

Ainoa hämmentävä asia tässä on, että miten joku voi hämmentyä foorumilinkistä, joka viekin yllättäen keskustelufoorumille :roll_eyes:

Mitä tulee harrastajien saamiseksi niin siihen ei mulla ole mitään ratkaisua. Hyppy satunnaisesta tarkkailijasta oikeaksi luontoharrastajaksi on aikas korkea eikä siihen ole kovin monella kiinnostusta tahi aikaakaan.

Ympärillä oleva luonto ja se harrastusmielessä on nopeasti paljon muuta kuin kivaa ajanvietettä lintuja katsellen tai kukkakuvia kuvaten. Ymmärrän hyvin hämmennyksen tietyntyyppisissä sidosryhmissä. Tämänaamuinen ensireaktio oli, että foorumi on lopetettu.

No vastakysymyksenä heitän, että mitenkähän hurjan aktiivista ja osallistuvaa joukkoa tuo muu 90% sitten mahtaa olla?
Itsekin useamman tuhat havaintoa vuosien aikana tänne naputtaneena oli ehkä hiukan närkästystä aiheuttava vastine.
Onhan tämä nyt paljon parempi alusta järkevälle keskustelulle ja havaintojen esittelylle kuin fb.
Enkä ymmärrä tuon iNatin hypetystä, sieltä kun tursuaa osa jos vaikka mitä havaintoja. Tohdin epäillä että siellä ei varmaan porukka kovin pitkään sitoudu, appia mainostetaan isosti ja sitä varmaan useampi kokeilee mutta jääkö se sen pidemmäksi harrastukseksi?
Kun palkkiin ei kerran ollut tulossa mitään uutta tuon piilotetun Foorumin lisäksi, niin oliko tosiaan tarkoitus saada tuo piiloon ja ajan oloon foorumi sulkea kun ei ole ‘tarpeeksi’ käyttäjiä?
Eikö tämä sivusto ylipäätään ole käyttäjiään varten kuitenkin?

Olisiko tällä jotain tekemistä sen kanssa että foorumia ei ole kehitetty lainkaan tuon kuuden vuoden aikana. Kysehän ei ole vain foorumista vaan paljon laajemmin yhteisöllisestä ja avoimesta kansalaistieteestä kokonaisuudessaan. Vielä pari vuotta sitten avoin kansalaistiede oli kovasti teilläkin esillä positiivisessa valossa ja foorumiinkin suunniteltiin ties mitä julkaisualustaa etc. Nyt foorumi viedään linkkipiiloon ja harrastajia kehotetaan siirtymään iNaturalistiin. Aika nopeasti on henki muuttunut. Ilmeisesti rahaa saa vain hallinnon datatarpeiden palvelemiseen…

Justiinsa luin aamusella BirdLifeä, kuinka sen puitteissa on aktivoitu valtavasti porukkaa luontoharrastuksiin ja havainnointiin: on 100 lintulajia, Tiira, pihabongaukset, lintulaskennat, yhteisölliset suojeluprojektit, atlakset, lintulivet, asemakurssit, nuorten ryhmät, tornien taistot, foorumit, lehdet, eli kaikille jotain ja jatkuvaa pöhinää jolla saadaan ihmiset kiinnostumaan luonnosta ja lähiympäristöstä ja sitä kautta luontotietoisuus nousuun ja asenteet suojelulle myönteisemmiksi. Siinä samalla Suomen linnusto on sitten tavallaan sivutuotteena selvitetty erittäin perusteellisesti, ja ihan harrastajien voimin.

Laji.fin kehitysmahdollisuudet kansalaistieteen mekaksi olisivat loputtomat, jos vain painopistealueeksi valittaisiin avoin kansalaistiede. Montako vuotta olette tapelleet että esimerkiksi metsäkeskukset suostuisivat käyttämään dataanne? Hallintohimmelit eivät vie luonnon asiaa, tuntemusta taikka asenteita eteen päin. Kansalaistiede yhteisöllisine alustoineen ja foorumeineen vie. Hallintohimmelit eivät myöskään tuota sitä dataa, avoin kansalaistiede sen tuottaa. Tarvitaan vain joku tarjoamaan sitä alustaa ja foorumeita ja antamaan mahdollisuus pöhinälle. En nyt tiedä parempaakaan tahoa tähän kuin lajitietokeskus, mutta jos näkynä on viranomaisportaali niin eipä tuo paljon pöhinää taida tuottaa.

iNaturalist on hieno juttu mutta kannattaako kaikkia kortteja laittaa amerikkalaisen lahjoitusvaroin toimivan viritelmän varaan.

4 Likes

Avoin kansalaistiede on hyödyllinen, kun on kyse sellaisista eliölajeista, jotka ovat suhteellisen helposti tunnistettavissa. Väittäisin kuitenkin, että suurempi merkitys on sillä työllä, jonka tekevät pidemmälle ehtineet harrastajat. Se työ ei välttämättä näy tällä foorumilla eikä foorumin merkityskään ehkä ole heille niin tärkeä.

Avoimuus merkitsee sitä, että havainnot ovat julkisesti käytettävissä, ja tämä on mielestäni
laji.fi:n merkittävin ominaisuus. En voi muuta kuin ihmetellä, miksi esim. Tiiraa niin kovasti mainostetaan. Sieltähän on hyvin hankalaa saada automaattisesti mitään tietoja, koska avointa rajapintaa ei ole.

Kiitos palautteesta! Keskustelemme varmasti näistä Lajitietokeskuksen väen kanssa, ei vain foorumilinkin sijaintiin liittyen, vaan kansalaistieteen ja luontoharrastuksen edistämisen kannalta.

Lajitietokeskuksen kehittäminen on tasapainoilua n. viiden kohderyhmän kanssa (tutkijat, luontoharrastajat, viranomaiset, opettajat, suuri yleisö). Luomus pitää Lajitietokeskuksen käynnissä, mutta palvelujen kehittäminen perustuu pitkälti ulkoa saatavaan hankerahoitukseen. Se taas suuntautuu enimmäkseen tutkimuksen ja viranomaisten tarpeisiin. Luontoharrastuksen ja kansalaistieteeseen liittyviä hankkeitakin on ollut (esim. 100 lajia -haaste, täydelliset listat, lintuatlas ja muut linnustonseurannat, koululaisille suunnattuja pienempiä hankkeita), mutta moni hakemus on myös jäänyt ilman rahoitusta (kuten mainittu julkaisualusta). Ministeröidenkin kanssa on rahoituskeskusteluja käynnissä, mutta viime aikoina teemana on ollut pikemminkin rahoituksen leikkaaminen.

Koetamme myös löytää synergioita hankkeiden välillä, esim. EU-rahoitteinen liito-oravien suojeluhanke tuotti sivutuotteena pohjan Mobiilivihko-sovellukselle, joka on harrastajien ja muidenkin hankkeiden käytössä. (Emme tukeudu iNaturalistiin, vaikka jotkut ovatkin kyseenalaistaneet miksi kehittää Mobiilivihkoa, vaikka iNaturalist on käytössä ja kivampi.)

Tarkoituksena ei ole hylätä foorumia tai siirtää keskustelua iNaturalistiin; foorumi on minusta tarpeellinen paikka harrastuskeskustelulle, sekä vaihtoehto suljetuille muiden kontrolloimille alustoille. Toisaalta foorumi on nimenomaan keskustelualusta, ei pysyvä tietopankki. (Sisällön pysyvyys foorumilla perustuu käyttäjien pysyvyyteen; jos joku haluaa poistaa sisältönsä, hän voi niin tehdä.)

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like