Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Gymnosporangium ruostesienet katajalla

Nyt on sateiden yhteydessä näkynyt katajilla paljon tätä orapihlajan-katajanruostetta (Gymnosporangium clavariiforme). Se on mielestäni aina aika lailla samanoloinen, välistä haaleampi ja välistä kirkkaamman oranssi, mutta kasvaa rungolla taikka paksuilla oksilla runsaina sormimaisina ulokkeina. Kuivuttuaankin se on helppo tuntea

Pihlajan-katajanruostetta (Gymnosporangium cornutum) puolestaan näkee helmi-itiö vaiheessa hyvin yleisesti pihlajan lehdillä ja sekin on helppo tuntea.

Tästä etiäpäin onkin sitten hankalampaa elikkä miltähän tuo pihlajan-katajanruoste näyttää katajalla?

Tässä pari kuvaa limamaisista kasvustoista katajilla viime sateiden jälkeisenä aamuna. Katajan oksilla näkyi hyvin yleisesti sellaisia pienehköjä limamöykkyjä joista osa oli melko lailla värittömiä ja läpikuultavia ja osa kellanrusehtavia

Onkohan tämä pihlajan-katajanruostetta katajalla?

Ja mitähän on tämä gummoosia muistuttava katajalla samalta aamulta. Jollain Prunus -suvun puulla se olisi ns. kumivuotoa eli gummoosia mutta tietääkseni katajalla ei gummoosia ole.

Oletin maastossa että on samaa kuin tuo katajan oksilla oleva lima. Mutta nyt kun yritän googlailla sukua ja lukea teosta “HÄRMÄT NOET RUOSTEET” + FTE:n näkemykstä suvusta niin vähän jää tyhjän päälle ihmettelemään koska pihlajankatajanruosteesta ei tunnu löytyvän kuvia katajalta ja muita suvun lajeja katajalla ei taida ainakaan laji.fin mukaan Suomessa olla?

Onkohan joku saanut näihin katajan limoihin tolkkua?