Pihlajan-katajanruoste runsas tänä vuonna

Ainakin Etelä-Suomessa (Helsingin ja Heinolan seudulla) pihlajan-katajanruoste (Gymnosporangium cornutum) on tänä vuonna ollut huomiotaherättävän runsas. Miten muualla? Vihkossa on hajanaisesti havaintoja: https://laji.fi/observation/map?target=pihlajan-katajanruoste&countryId=ML.206&time=2019-01-01%2F&qualityIssues=BOTH

Monet pihlajat ovat jo kauttaaltaan kellanruskeita, toisaalta vähän matkan päässä saattaa olla pirteän vihreälehtisiä pihlajia. Suosiiko sieni aurinkoisia paikkoja, niin kuin vähän kotinurkillani vaikuttaa?

Alkukesällä laji muodostaa pihlajan lehdille kellanoransseja laikkuja, ja tähän aikaan tällaisia piikkirykelmiä:

Sama laji elää myös katajalla, mutta varsin erinäköisenä. Laji.fi:sta löytyy mukavasti havaintokuvia: https://laji.fi/observation/images?target=MX.4985065 mutta vain muutama katajalta, ja niistäkin yksi epävarmaksi merkittynä. Miten katajalla elävät Gymnosporangium-suvun lajit määritetään?

1 tykkäys

Sitä minäkin olen miettinyt, mutta en ole jaksanut kunnolla perehtyä asiaan. Niitä on kuitenkin useita ja viisi niistä pärjää myös pihlajalla. Jos espanja sujuu ja skooppia on niin tässä on kaavoja:

https://www.researchgate.net/profile/Jose_Fernandez145/publication/328791717_Claves_de_identificacion_de_Gymnosporangium_en_Espana_y_Europa/links/5be32ac24585150b2ba6be20/Claves-de-identificacion-de-Gymnosporangium-en-Espana-y-Europa.pdf

Toivottavasti tuleva kirja selventää asian.

1 tykkäys

Mikä kirja, suomalainenko?

Nimi näyttää olrvan: Ruosteet, härmät ja noet-määritysopas. Luulisin että julkaiseminen ei ole kovin kaukana tulevaisuudessa - mutta saatan olla väärässä.

1 tykkäys

Hei,

tämä (sarvi)ruoste vaikuttaa täälläkin sangen runsaalta tänä vuonna ja olen havainnut muutamia muitakin…

En osaa verrata runsautta aiempiin vuosiin mutta tuota löytää melkeinpä kun kävelee lähimmän pihlajan luo. Muutaman kerran tullut ajatus että voisi kuvata tuon ja aina se on löytynyt saman tein. Eli ainakin tosi yleinen minun retkeilyalueillani lähinnä Uudellamaalla.

Muitakin ruostesieniä on tullut kuvailtua kun oikein kunnon sieniä ei löydy. Niitä tuntuu löytyvän tosi helposti. Samaten torajyväsientä löytyy runsaasti. Ajattelin että joutuu ehkä vähän etsimään mutta riittää kun muutaman minuutin heiniä katselee ja jo löytyy - ainakin kastikoilla, nurmikoilla ja runsaana ruokehelvellä täällä Viikin suunnassa. Otin muutaman kotikasvatukseen ja olen niitä pitänyt maljakossa + sumutellut mutta en saa itiöemiä kasvamaan niistä mustista pahkoista. Liekö tuossakin joku kikka kutonen…

Hei,

ruosteita määrittäessäni käytän yleensä apuna Hendersonin luetteloa, jossa on listattu ruosteita eri kasveilla, siis kasvisuku ja sen ruosteet. Sitten katson luopioisten kasvit sivuilta, miltä ruosteet näyttävät.

http://www.luopioistenkasvisto.fi/Sivut/mikrosienet/sienet5.html

Kun minulla ei ole ruosteiden mikroskopiatietoja, tyydyn määritykseen, jos laji näyttää suurin piirtein samalta kuin löytöni. Virheellinenkin määritys on itselleni ruosteiden suhteen parempi kuin ei määritystä ollenkaan :wink:

Marja

2 tykkäystä

Ruosteet ym. voi etsiä myös tästä:

https://bladmineerders.nl/scientific-plant-names-genera/

Helpointa on aloitta kasvin nimestä.

1 tykkäys