Haisusieniä ja pökkösieniä

Etsiskelin aamusella haisusieniä Viikin Pornaisteniemellä ja niitä löytyi runsaasti. Tuo esiintymä onkin jo täpätty kartalle joten juuripa samassa paikassa niitä kuvailin. Pikkusen “inventoin” paikkaa ja vajaan hehtaarin alalta niitä löytyi ehkä pari sataa itiöemää, joten ei mikään satunnainen ilmestys paikalla vaan laaja esiintymä. Pornaistenniemeltä löytyi myös kahdelta paikkaa puistopökkösientä.

Nämä haisusienet olivat kovasti kaksijakoisia siinä mielessä että oli munia ja sitten ylimenneitä muttei lainkaan sellaisia juuri kuoriutuneita. Näillä taitaa olla joku rytmi eli jos haluaa kuvata tuoreita niin koska siellä pitää olla paikalla - aamuyöstäkö? Vai odottaako ne munat sopivaa sadetta tms. ja kuoriutuvat sitten mihin aikaan päivästä vaan? Samaa mietin näistä pökkösienistä. Löytyi munia ja jo kumollaan olevia mutta ei oikeastaan tuoreita. Aamuyöstäkö ne kuoriutuu vai miten tämä menee.

1 Like

Pari kertaa käynyt tuolla kurkkimassa. Yhtä munaa seurailin ja reilussa viikossa sille ei tapahtunut mitään. Yhden juuri haljenneen munan löysin ja sitä seurailin muutaman tunnin ajan iltapäivällä. Mitään ei munalle tapahtunut tuona aikana, halkeama pysyi saman kokoisena. Päätin sitten käydä seuraavana aamuna kurkkaamassa munan uudelleen. Pääsin paikalle vasta aamupäivällä ja silloin sieni oli jo kasvanut täyteen mittaansa. Mitään kelin muutosta kuten sadetta tms ei tuossa välissä ollut. Ilmeisesti nämä taitavat tosiaan kuoriutua ja kasvaa yöllä muutamassa tunnissa valmiiksi.

Sellaisen pienen hauskan jutun näistä huomasin että sienet paikoin “kuhisivat” punaselkähaiskiaisia. Näitä ei ole koskaan tullut Pornaistenniemellä vastaan mutta nyt niitä löytyi kymmeniä ylimenneiltä haisusieniltä. Laji ei taida olla niitä yleisimpiä joten ihan hauska havainto tuokin.

Kurkkasin myös Pornaisteniemen padon seutua ja siellä näitä haisusieniä oli myös. Tässä haisevassa vaiheessa ne on aika helppo löytää. Niitä siis on melko lailla läpi Pornaistenniemen tervalepikkojen.