Erikoinen sieni tai kää Porkkalasta

Otin muutaman kuvan kun törmäsin eilen erikoiseen sieneen Porkkalassa… Kuusen ympärillä oli noin puolen metrin halkaisijan kokoisia sieniä. Kuusessa oli myös erikoinen kääpä. Kuvista selviää enemmän. Mitähän sieniä mahtoivat olla ja aika erikoiselta näytti kuusen rungossa ollut kääpäkin. Käävän yläpuolella oli noin 5 cm reikä josta oli kaivettu tyvilahoa ulos. Kuuden aikaan illalla kuului kolosta voimakasta rapinaa, eli joku siellä oli kaivuuhommissa.

Tekisi mieli sanoa, ettei tuollaisia sieniä ole. Ainut yksivuotinen kääpä, joka kasvaa puolimetriseksi on suomukääpä mutta se on vain lehtipuulla. Ei tule mieleen muuta kuin pohjankääpä, joka on paljon pinempi, normaalisti 10-15 cm. Sen voi repiä säteittäisesti reunasta keskustaan helposti muttei toiseen suuntaan.

Tämä on kuitenkin pehmeämaltoinen?

Keskimmäisessä kuvassa näkyy vasemmalla kuusi mutta kääpä näyttää kasvavan takana olevan puun yhteydessä ja se ei oikein näytä kuuselta. Voisiko tuo takana oleva puu olla esim. tammi taikka joku muu lehtipuu. Rikkikääpä näkee vanhana tuollaisena vaaleaksi haalistuneena. Kääpäkirjassa rikkikäävän yhteydessä kyllä mainitaan että isäntäpuuna voi olla hyvin harvoin myös kuusi.

Tarkkasilmäinen olit puu taisi olla tervaleppä. Toki oli kuusien keskellä. Mietin sitäkin että nuo massa olevat levyt olisivat pudonneet siitä rungon kasvustosta? En noihin maassa olleisiin ta muuhunkaan koskenut. Pikaisesti otin kuvat ja poistuin … eilen oli melkoiset ötökkäparvet liikkeellä eikä tullut sienimetsälle suojahuppua laitetuksi.