Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikähän orakas?

Löysin kuuselta tällaisen kääpämäisen sienen, jolla kuitenkin oli ennemminkin piikkejä kuin pillejä. Itiöemän reuna on täsin piikitön, ja keskellä piikit alkavat muistuttaa hieman sokkeloisia pillejä. Käytössäni olevan kirjallisuuden ja internetin avulla en keksi, mikä tämä sieni on.Kuvista on hieman vaikea hahmottaa sientä. Nämä ovat siis pelkkiä kynsimäisiä lakkeja ja mitään jalantynkää ei ole ja kasvavat suoraan kaarnattomalta puupinnalta? Tuo alapinnan kuvaus sopisi valeorakkaaseen, mutta muuten ei ehkä niinkään. Valeorakas voi kyllä kasvaa suoraan puullakin mutta on pehmeä ja niitä on usein runsaasti sekavissa kasvustoissa. Jalkaa sillä välistä on, välistä ei. Kuvista ei oikein saa käsitystä olivatko pehmeitä vai sitkeitä.

Nämä kasvoivat vähän hankalasti rungon alla, joten kuvat (viimeistä lukuun ottamatta) on otettu irti repäistyistä lakeista, jolloin hahmottaminen kieltämättä vaikeutuu. Jalkaa ei ollut ja lakit kasvoivat kaarnattomalta puupinnalta puun alla. Lakkien halkaisija on noin 4 cm ja ne kasvoivat nähdäkseni yhdestä pisteestä leviten. Sieni oli hieman sitkeähkö, mutta helposti repeytyvä kuitenkin.

Valeorakasta minäkin ajattelin, mutta ei se oikein tunnu sopivan. Myöskään mikroskopia ei nopealla vilkaisulla sopinut (itiöt pidemmän muotoisia, rihmat melko paksuseinäisiä ym.), mutta katson tätä vielä tarkemmin skoopilla joskus.

On kyllä ulkonäöllisesti hvyin paljon lapakäävän näköinen, Postia floriformis. Tosin kyllä sillä pillit on, mutta vertaa kuitenkin siihen. Jos siinä on ainakin jossain kohdassa selviä pillejä, veisi se sen kääpäpuolelle. Kaikki muu ulkonäössä ja kasvualustassa sopisi lapakäävälle. Muistaakseni olet kerännyt sitä ennenkin ja jos vertailumateriaalia on itselläsi, niin saat sen vertailun tehtyä.

Ei tämä oikein P. floriformis ole. Itiömitat ovat luokkaa 1,2 x 4,2 mikrometriä eikä rihmastokaan sovi ko. lajille.

Nyt ei kyllä tule mitään järkevää ehdotusta mieleen orakkaiden puolelta.