Hankalasti tunnistettava mykerökukkainen

Mikä lienee tämä keltainen mykerökukkainen?
Kukka on kuvattu tienvarressa Espoossa elokuussa myöhään iltapäivällä. Se on parikymmentä senttiä korkea ja rakenteeltaan pensasmainen. Lehdet ovat ehytlaitaiset, suikeat ja karvattomat. Pensasmainen rakenne voi tietysti olla poikkeama normaalista, koska kasvupaikka on niitetty ehkä useammankin kerran kesän aikana.
Ystäväni ehdotus oli ketokeltto, mutta epäilen kuitenkin. Kuvissa ketokelton lehdet eivät ole ehytlaitaiset. Luontoportin mukaan ketokeltto avaa kukkansa auringonnousun aikaan ja sulkee ne puolilta päivin - tämä kuitenkin kukkia helotti myöhään iltapäivällä. Yksittäisiä kasveja oli tienvarressa useita eikä kyseessä voi olla mikään harvinaisuus.

!

Minusta tämä näyttäisi joltakin sarjakeltanolta: kukinnot sarjana, lehdet ehyet ja reunat taakäänteiset, ja kehtosuomutkin (kukan alla) vastaavat Pohjolan kasvion & Luontoportin kuvausta. Keltanoiden ryhmä on hyvin monimuotoinen, ja eri lähteet sijoittavat sarjakeltanon eri tasolle: laji, sektio (ryhmä lähilajeja) tai jotain muuta.

Ks. esim. Sarjakeltanot, Hieracium Umbellata - Kukkakasvit - LuontoPortti

Sarjakeltano on kyllä tuttu. Tämä kasvi on varmasti sille sukua.

Sarjakeltano.

1 Like

Uskotaan. Sarjakeltano, mutta ruohonleikkurin muokkaama. Hyvin erinäköinen kuin omalla pihallani kasvavat sarjakeltanot, joihin ei ole saksilla koskettu.
Vakuutuin tästä vasta sitten, kun pääsin näkemään tienvieriä, joiden ruoho oli leikattu eri aikoina ja näin runsaasti erilaisia välimuotoja tämän pienen vihreän puskan ja ison, komean ja korkean sarjakeltanon välillä.