Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hauska raidallinen pullero [Trypodendron lineatum/signatum]

Mutta mikä se on? Pituutta tällä oli 4 mm.


Joensuun Kiihtelysvaara 18.4.2019

Etsintäni ovat tuottaneet sen verran tulosta, että olettaisin tämän kuuluvan kaarnakuoriaisiin (Scolytinae). Vaihtoehdoiksi tarjoan näitä: havutikaskuoriainen (Trypodendron lineatum) 3-3,4 mm tai lehtitikaskuoriainen (Trypodendron signatum) 3,5-4 mm. Tämän kooksi mainitsemani 4 mm ei ole mittaus vaan karkea arvio. Lähiympäristössä kasvaa mäntyjä, joista moni on katkennut myrskyissä eli olisivat otollisia toukille. Kuvasin tämän puuvajan ovesta. Vajassa on tuohisia koivuklapeja. Löytyisikö teiltä tietoa, voiko näitä edes erottaa toisistaan kuvan perusteella? Vai täytyykö tyytyä Trypodendron sp: hen? Ja vielä yksi kysymys: Onko tämä kumpikaan mainitsemistani? :thinking:

Ääni jälkimmäiselle, tämä vain heitto ilman sen kummempaa tietoa.
T:Jyri

Saalaksen kirjassa on näistä lajeista pari sivua asiaa ja määrityskaava, mutta kun kumpikin isäntäpuulaji on siinä lähistöllä.
Havutikaskuoriaisella on peitinsiipien pisteviirut säännölliset ja hienot.
Kun taas lehtitikaskuoriaisen epäsäännölliset ja karkeapisteiset.
Elikkä nyt lähikuvaa sillä hyvällä kameralla siipien pisteviiruista.
Pentti

Kiitokset molemmille, Pentti ja Jyri! Ratkaisin tämän niin, että jätän molemmat vaihtoehdot voimaan, koska ötökkä meni menojaan ja niitä oli vain tämä yksi. Uusia kuvia saan vasta, kun toisia yksilöitä osuu kohdalle. Se lienee mahdollista, kun kuljen silmät auki.